Hrvatski Medijski Servis

Čović: Netko namjerno blokira formiranje vlasti

Koalicijski partneri SDA, HDZ BiH i DF još nisu napravili korak ka razrješenju postojeće pat-pozicije u koju su se doveli u vezi s formiranjem vlasti, odnosno navodno neustavnim prijedlozima sastava Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH. Predložena Vlada FBiH, naime, bez premijera, broji sedam Bošnjaka, pet Hrvata i navodno četiri Srbina te je kao takva neustavna, jer je jedan Srbin viška, dok nedostaje prijedlog iz reda ostalih.

Jučer je, međutim Slobodna Bosna objavila da se kandidat DF-a Milan Mandilović koji se sad izjašnjava kao Srbin, na listopadskim izborima izasnio kao ostali.

Lider HDZ-a Dragan Čović izjavio je za “Avaz” da će večeras u Ljubljani, tijekom službene posjete članova Predsjedništva BiH Sloveniji, sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem raspraviti pitanje formiranja Vlade F BiH, te pokušati riješiti problem.

– Imam osjećaj da je to ciljano urađeno da se napravi problem da se ne bi imenovala Vlada. Naime, vrlo jasno mi je stavljeno do znanja da bi sličan problem mogao biti na Vijeću ministara BiH. Rekao sam da, ako je to slučajno tako, onda imamo ozbiljan problem, onda to neko evidentno namjerno radi – kazao je Čović.
Ističe da nije problem tražiti rješenje u vezi s propustom oko nacionalnog ključa koji se odnosi na sastav Vlade FBiH, ali “vidjet ćemo je li to bio propust”.

– Jer ovo više nema smisla. Ako se nismo u stanju oko Vlade dogovoriti, onda kako sutra dogovarati neke ozbiljne stvari – naglasio je Čović.

Na zamolbu “Avaza” da prokomentira informaciju o tome da se jedan od DF-ovih srpskih kandidata, prijedlog za ministra za rad i socijalnu politiku Milan Mandilović, na listopadskim izborima izjasnio kao ostali, a sada ga DF predstavlja kao Srbina, Čović je rekao da je i on upoznat s ovom činjenicom.

– Da nam je na vrijeme rečeno da je čovjek promijenio koncepciju, ne bi to bio problem, moglo bi se reagirati. Ali nije fer to raditi ovako, kada smo se već odredili i kandidate prezentirali javnosti. Imali smo do četvrtka tri dana da netko reagira – kazao je Čović.

– Ljudi iz Demokratske fronte su vrlo otvoreno kazali da su se predstavljali iz reda ostalih, ali onda im je naređeno da tako ne može biti. Ali ne bih dodatno ovo elaborirao, želim da se problem riješi – kazao je Čović.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte