NAKON SASTANKA S DODIKOM

ČOVIĆ: Nema više varanja, Ustav BiH osnova je svega

Nakon današnjeg razgovora s Miloradom Dodikom, Dragan Čović je izjavio da mu je bilo prevažno da čuje njegov stav. Kao ključnu je istaknuo Dodikovu poruku da “nema više varanja”.

Čović i Dodik razgovarali su u Istočnom Sarajevu, a predsjednik HDZ-a je istaknuo da su među temama razgovora bile i izmjene Izbornog zakona. Po tom pitanju je ponovio poznate stavove.

“Vrlo jasno smo kazali da je kriza preozbiljna. Nema alternative i pregovorima moramo prebroditi krizu. Moramo osigurati osnovu da konstitutivni narodi budu legitimno predstavljeni tamo gdje Ustav to predviđa – u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i u domovima naroda”, naglasio je Čović.

Ukazao je da mu je prebitno da čuje stavove iz Republike Srpske i Dodika, koji je član Predsjedništva BiH.

“Dogovorili smo se da se moramo baviti i životnim pitanjima. Jutros sam razgovarao s predstavnicima SDA. Prevažno mi je bilo čuti stavove iz Republike Srpske i predsjednika Dodika”, kazao je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje podržava li Dodikovu namjeru da Republika Srpska više ne sudjeluje u radu Oružanih snaga i Uprave za neizravno oporezivanje, osvrnuo se i na sinoćnji susret s međunarodnim dužnosnicima, a kojem su prisustvovali on i Dodik.

“Mi smo sinoć na dugoj večeri imali izlaganje Dodika predstavnicima međunarodne zajednice. Vrlo je jasno kazao zašto Republike Srpska to želi uraditi i što su uvjeti da počne funkcioniranje. Ključna riječ je da više nema varanja. Ustav Bosne i Hercegovine je osnova svega, a sve drugo je dobra volja”, kazao je Čović.

Ponovio je da podržava sve ono što je u skladu s Ustavom.

DODIK I ČOVIĆ: Konstitutivni narodi moraju imati legitimne predstavnike

/HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img