ČOVIĆ: Izetbegović istupa samostalno i krivotvori moje izjave

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović istupa potpuno samostalno i mimo dogovora s druga dva člana, te izrazio bojazan da će ova institucija, funkcionirajućii na ovaj način, napraviti više štete nego koristi.

“Iznenađuje da je Izetbegović posljednjih sedam dana, otakao je preuzeo predsjedavanje, već tri ili četiri puta istupio samostalno, iznoseći detalje koji nemaju veze sa stvarnošću. Neki dan sam, dok je trajala sjednica Predsjedništva, čitao što sam govorio o Islamskoj zajednici, a od toga nijedna riječ nije točna”, rekao je Čović.

Komentirajući Izetbegovićeve izjave o sastanku sa predsjednicom ruskog Vijeća Federacije Valentinom Matviyenko, on je istakao da su izneseni neutralni stavovi.

“Nismo uopće spominjali vrijeme rata, već da različito gledamo na prošlost, ali i viziju budućnosti. Zahvalili smo se na posjeti najvišem izaskanstvu zemlje sa kojom želimo i dalje graditi gospodarske i druge odnose. Rekao sam da bi drugačije govorili i o Siriji i Ukrajini da smo organiziraniji. Pošto ne možemo iznositi pojedinačne stavove, iznosimo neutralne”, rekao je Čović.

On je naglasio da se boji da će Predsjedništvo BiH, funkcionirajući na ovaj način, napraviti više štete, nego koristi.

Komentirajući reakcije iz BiH na početak gradnje Pelješkog mosta, Čović je rekao da se treba ograditi od svih izjava i stavova koji nisu službeni stavovi institucija.

“Ako (predsjedavajući Vijeća ministara Denis) Zvizdić istupa u ime Vijeća ministara, onda to mora biti stav Vijeća ministara”, rekao je Čović.

On je dodao da će Pelješki most uveliko pomoći BiH, ističući da ne zna što se želi napraviti “sa ovakvom ujdurmom”.

“Da li napraviti još jednog problematičnog susjeda? Mislim da opet pravimo štetu BiH. Nama treba izuzetan odnos sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, što god tko o tome mislio. Budućnost trebamo vezati sa našim susjedima, a ovakve stvari moramo rješavati zajednički kroz institucije. Moramo se suglasiti u svim stavovima”, poručio je Čović./Srna/HMS/

Najnovije

STUTTGART

Pretres u Mercedesu zbog sumnje na korupciju

Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu, pored Stuttgarta, pretreseni su u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru...