SARAJEVO

Čović i Izetbegović danas o izmjenama Izbornog zakona

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA i Bakir Izetbegović danas će u Sarajevu održati sastanak, kao svojevrsni uvod u početak pregovaračkog procesa između dvije stranke o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Dvojica lidera na to su se, podsjetimo, obavezala u Mostaru 17. lipnja, kada su u prisustvu specijalnog predstavnika EU Johana Sattlera, veleposlanika SAD u BiH Erica Nelsona Eric, britanskog veleposlanika u BiH Matthewa Fielda, visokog predstavnika Valentina Inzka i šefice Misije OSCE-a u BiH Kavalec Kathleen, uz implementaciju presude Ustavnog suda za Mostar, potpisali i „Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH”.

Da će sastanak dvojice stranačkih predsjednika biti održan danas, Čović je potvrdio u nedavnom intervjuu za Avaz, u kojem je izrazio optimizam za postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona, kao i tijekom prekjučerašnje posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Rekao je također da je o tome informirao i zamjenika pomoćnika državnog tajništva SAD Palmera tijekom njegove nedavne posjete našoj zemlji.

– Važno je da Hrvati biraju svoje predstavnike u institucijama vlasti. Ove godine je 25 godina Daytona, a Aneks 4 vrlo precizno definira poziciju i tri člana Predsjedništva, i hrvatskog i bošnjačkog i srpskog naroda, i klubove naroda kada je u pitanju Dom naroda – kazao je Čović.

Sastanak s Čovićem novinarima je u ponedjeljak u Sarajevu potvrdio i Izetbegović. Međutim, on je izjavio kako ne očekuje da će biti nekih posebnih pomaka.

– Obećali smo da ćemo se sastati i to i radimo – rekao je kratko Izetbegović.

U potpisanom sporazumu je, pak, istaknuto da su stranke potpisnice opredijeljene za implementaciju svih odluka Ustavnog suda BiH, kao i svih presuda Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na uklanjanje svih oblika nejednakosti u izbornom procesu.

Kroz izmjene i dopune Izbornog zakona BiH će se, kako je između ostalog navedeno, osigurati legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim nivoima, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, te osigurati aktivno i pasivno pravo svakog građanina na cijelom teritoriju BiH.

– Aktivnosti na implementaciji ovog sporazuma će početi u roku od 30 dana, a završiti najkasnije šest mjeseci od dana potpisivanja. Usuglašeni prijedlog bit će upućen u parlamentarnu proceduru u skladu s relevantnim propisima kako bi se usvojio do kraja godine koja prethodi godini u kojoj će biti održani opći izbori, poštujući činjenicu da se izmjene Izbornog zakona BiH ne mogu vršiti u izbornoj godini – stoji u sporazumu, prenosi Avaz./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije