Čović: HDZ i SDA imat će cjelodnevni sastanak

Aktuelna struktura vlasti u FBiH neće se mijenjati sve dok se ne dobije kvalitetna parlamentarna većina koja istinski može odgovoriti na mnogo zadataka koji leže pred izvršnom vlasti Federacije, kaže prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović, navodi se u prilogu emitiranom danas u informativnoj emisiji „Info Top“ na Televiziji Pink.

Dobro za ljude

Prema njegovom mišljenju, do kraja godine mogla bi se formirati kvalitetna parlamentarna većina koja bi podrazumijevala ulazak ozbiljnog partnera koji ima adekvatan kapacitet. Taj partner, ponovio je Čović, jeste SBB.

– Na razini entiteta treba nam stabilna parlamentarna većina, mi je danas nemamo. Ne možemo je napraviti s malim strankama. SBB je čimbenik koji to stanje može promijeniti, ali oko toga opet ozbiljno moramo sjesti, jer SBB ne želi fotelje, on želi da zajedno s nama razmišlja o jasnim planovima, kako bismo spremni bili preuzeti odgovornost, a ne samo radi fotelje nego i zbog nečeg dobrog što bismo uradili za ljude – kazao je Čović.

U tom duhu vodit će se razgovori između SDA i HDZ-a, a kako kaže Dragan Čović, to neće biti sastanak dvije stranke kakve smo imali proteklih mjeseci, nego će se cjelodnevno razgovarati i pokušati pronaći opći konsenzus o svim temama koje opterećuju FBiH.

Konkretni planovi

– Ovih dana imat ćemo, vidjeli ste u Mostaru, najavljena je sjednica na najvišoj razini SDA i HDZ-a koja će jako dugo trajati o svim temama o kojima mi sad razgovaramo. Mi te teme s jedne opće priče moramo pretvoriti u konkretne planove. Konkretnih županijskih vlada, entitetske vlade, Vijeća ministara i onda se ne treba brinuti za budućnost BiH – rekao je lider HDZ-a BiH.

Dodao je još da će i nakon subotnjeg sastanka ostati pri ranijim stavovima kada je riječ o podjeli pozicija u javnim preduzećima.

Izetbegović: SDA će sačuvati partnerstvo sa SBiH i A-SDA

Kada je u pitanju odnos SBB i SDA, mene i Radončića, vjerujem da postoji sazrijevanje, kaže Izetbegović.

– Dragan Čović ima dobre odnose sa Fahrudinom Radončićem i sigurno mu je bliska ideja koalicije SDA-HDZ-SBB, ali Čović ulazak SBB ne postavlja kao uvjet, i nikad s Radončićem nije razgovarao na temu stabilizacije prilika i eventualnog koaliranja, a da se o tome nije sa mnom konsultirao.

SDA neće odustati od partnerstva sa Strankom za BiH i A-SDA, i u svaku buduću koaliciju vjerojatno ćemo ući kao takav blok. Slično onome što je učinio HDZ formirajući HNS. Rado bismo zadržali slično partnerstvo s BPS, ali njihovi zahtjevi da se u roku od 15 dana riješe pitanja koja pravosudne institucije nisu uspjele riješiti 15 godina naprosto su nerealni.

SDA ne može raditi posao tužiteljstava, možemo samo zajednički kroz rad komisija Parlamentarne skupštine BiH insistirati da se javnosti daju na uvid sva saznanja o atentatima i političkim ubojstvima. Kada je u pitanju odnos SBB i SDA, mene i Radončića, vjerujem da postoji jedno sazrijevanje u smislu da obje strane žele prestanak unutarbošnjačkog konflikta i početak snažnog reformskog zamaha BiH – izjavio je jučer za portale Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Odgovarajući na pitanje s kim je konkretno SDA spremna sve razgovarati kada je u pitanju nova koalicija, Izetbegović je kazao:

– Spremni smo razgovarati sa svakim tko želi prestanak političkih konflikata, stabilizaciju prilika, podržava reformske procese i euroatlantski put BiH. Sa Radončićem nisam razgovarao, razmijenili smo par javnih poruka na ovim linijama.

Izetbegović je dodao da politička logika Željka Komšića, predsjednika DF-a očito niti želi, niti umije od HDZ-a i Hrvata napraviti partnere, pothranjuje i daje kamen u šake njihovom političkom i nacionalnom nezadovoljstvu, te otvara prostor za priču o neravnopravnosti naroda i zahtjeve za trećim entitetom.

Također, predsjednik SDA je kazao:

– Željko Komšić je prvi put u svojoj dugoj karijeri preuzeo punu odgovornost, i sada bježi od nje nudeći utopijska rješenja, na kojima je nažalost dobio veliki broj, prevashodno, bošnjačkih glasova. Ne znam što mu je cilj, možda da bude upamćen kao neshvaćeni genije bh. politike./HMS/

Najnovije

Stanovnici ove zemlje su proglašeni najvećim pijancima na svijetu

Australci su proglašeni najvećim pijancima na svijetu. Međunarodna anketa Global Drugs Survey pokazala je da su se Australci u 2020. opijali u prosjeku 27 puta...