LIDERI SNSD HDZ I OSMORKE

Čović, Dodik i Nikšić potpisali sporazum, vlast na razini BiH se formira u rekordno kratkom roku i k tomu uz usvojeni program

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić i njihovi koalicijski partneri sastali su se danas u Sarajevu gdje su razgovarali o formiranju Vijeća ministara i ostalih struktura vlasti na zajedničkoj razini, a potom i potpisali sporazum.

Potpisane su smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022-2026. godina.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je istaknuo kako “nitko nije vjerovao da će do kraja godine biti dogovorena vlast i da ćemo imati Vijeće ministara”.

– Dogovori su napravljeni u fleksibilnom odnosu. Sporazum je napravljen na sličnom principu kao i za Federaciju – rekao je Čović.

Dodik je rekao da je cilj ovih dokumenata efikasno formiranje vlasti na zajedničkoj razini.

– Na neuobičajeno brz način za BiH došlo je do dogovora i konsenzusa. Treba se formirati Vijeće ministara i da se bavimo operativnim pitanjima – rekao je Dodik nakon potpisivanja sporazuma, ističući da i dalje postoje razlike u vezi sa NATO.

On je zahvalio predstavnicima “osmorke” na spremnosti za dogovor, navodeći da je u ranijem razdoblje SDA bila ta koja je sve blokirala i onemogućavala postizanje konsenzusa.

Nikšić je rekao da su razlike ostavljene po strani i da su se fokusirali na ono oko čega se mogu dogovoriti, a na korist svih građana u BiH.

– Mi smo se opredijeli da radimo na suradnji, sporazumu, pružanju ruke i dogovoru, umjesto na potenciranju razlika i svađa – istakao je Nikšić./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img