Hrvatski Medijski Servis

COPA AMERICA Čile brani naslov, Urugvaj rekorder

Nogometna reprezentacija Čilea osvojila je dva posljednja prvenstva Južne Amerike, no rekorder Copa Americe je Urugvaj sa 15 naslova prvaka.

Čile je svoja jedina dva naslova prvaka (2016, 2015) osvojio gotovo na identičan način. Pobjedom u finalu protiv Argentine boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što su obje utakmice završile bez golova.

U finalu igranom 2015. u Santiagu Čile je pred svojim navijačima slavio 4-1 boljim izvođenjem jedanaesteraca, a godinu dana kasnije u finalu igranom u East Rutherfordu bilo je 4-2 za Čile.

Do sada je osam reprezentacija osvajalo naslov prvaka Južne Amerike. Rekorder je Urugvaj sa 15 naslova prvaka, Argentina ima jednu titulu manje, dok je Brazil osam puta bio prvak.

U najviše finala je igrala Argentina, u 28 pri čemu ima 14 pobjeda i 14 poraza. Urugvaj ima 21 finale (15 pobjeda, šest poraza), a Brazil 19 finala (osam pobjeda, 11 poraza).

Najviše medalja osvajali su Argentinci. ‘Gauči’ su osvojili 32 medalje – po 14 zlata i srebra, te četiri bronce.

Urugvaj je i rekorder po broju plasmana među četiri najbolje ekipe, čak 35 puta su “La Celeste” bili u Top 4. Argentina je na drugom mjestu sa 34 plasmana među četiri, a slijede Brazil (29), Paragvaj (22), Čile (21)…

Na Copi je do sada nastupilo i devet gostujućih reprezentacija (Australija, Kostarika, Haiti, Honduras, Jamajka, Japan, Meksiko, Panama, SAD). Ove godine pridružit će im se i Katar.

Do sada su najdalje dogurali Meksikanci koji su dva puta igrali u finalu (1993, 2001), no oba puta su poraženi. Meksiko ima i tri treća mjesta.

Ovo će biti peta ‘Copa’ u Brazilu, a rekorder je Argentina koja je deset puta organizirala natjecanje najboljih ekipa Južne Amerike.

OSVAJAČI NASLOVA
15 – Urugvaj
14 – Argentina
8 – Brazil
2 – Paragvaj, Čile, Peru
1 – Kolumbija, Bolivija

DOMAĆINI
10 – Argentina
7 – Urugvaj, Čile
6 – Peru
5 – Brazil
4 – Ekvador
2 – Bolivija, Kolumbija
1 – Paragvaj, Venezuela, SAD

/H/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte