ČOLAK: Još uvijek ima vremena da izmijenimo Izborni zakon

BiH je danas suočena s političkom i ustavnom krizom neslućenih razmjera, no to čini se uopće ne zabrinjava bošnjačku javnost. Naprotiv, oni već naveliko raspredaju o koalicijama, a niti jednom riječju ne spominju da se ne zna kako će se popuniti Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Iako se u sarajevskoj javnosti već naveliko raspravlja o postizbornim koalicijama i uspostavi vlasti, zaboravlja se na činjenicu da nema izbornih pravila za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH, a time ni za izbor predsjednika i dvojice potpredsjednika FBiH, što onemogućava i uspostavu Vlade FBiH. Također, to znači da nema pravila ni za popunjavanje Doma naroda Parlamenta BiH, što onemogućava uspostavu Vijeća ministara BiH. Jedina vlast koja se u ovom trenutku može uspostavljati je ona na razinama županija i naravno u entitetu Republika Srpska.

Podsjećamo kako je Ustavni sud BiH donio odluku u predmetu „Ljubić“ prema kojoj je načelo konstitutivnosti naroda krovno načelo Ustava BiH prema kojem se svi drugi zakoni moraju uskladiti, a posebno je utvrđeno kako je Dom naroda Parlamenta FBiH dom u kojem se zastupaju interesu konstitutivnih naroda, a ne kantona kako to bošnjačka javnost želi interpretirati. Kako bošnjačke stranke nisu željele provesti odluku Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“, odnosno prihvatiti načelo konstitutivnosti naroda, došlo se u situaciju da nemamo izborna pravila za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH. Ustavni sud BiH je izbrisao diskriminatorne dijelove Ustava BiH koji su omogućavali spuštanje fenomena Komšić i na razinu Doma naroda.

Stoga je BiH danas suočena s političkom i ustavnom krizom neslućenih razmjera, no to čini se uopće ne zabrinjava bošnjačku javnost. Naprotiv, oni već naveliko raspredaju o koalicijama, a niti jednom riječju ne spominju da se ne zna kako popuniti Dom naroda PFBiH. Izgleda kako bošnjačka politika računa na intervenciju visokog predstavnika koji bi u njihovo ime trebao poništiti odluku Ustavnoga suda i time do kraja poniziti najvišu pravosudnu instituciju u zemlji.

„Izmjene Izbornoga zakona su, naravno, zakonska materija i te izmjene treba donijeti Parlamentarna skupština BiH, što je uostalom i navedeno u samoj odluci Ustavnoga suda u predmetu ‘Ljubić’. Izrijekom je rečeno da to mora uraditi Parlament BiH“, rekao je za Dnevnik.ba Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.

Adresa za izmjene Izbornoga zakona BiH, veli, i danas je Parlamentarna skupština BiH.

„No, mi ulazimo u jednu vrlo opasnu situaciju. Naime, neke osobe koje su danas izaslanici u Domu naroda BiH uskoro će preuzeti druge funkcije i taj dom više neće imati nikakav kapacitet odlučivati o bilo čemu. Ipak, izmjene Izbornoga zakona moguće je provesti i u sadašnjem sastavu Parlamentarne skupštine, sve dok se ne verificiraju mandati novoizabranih parlamentaraca i ne konstituira novi Zastupnički dom Parlamenta BiH“, izjavio je Čolak.

Ipak, odmah je naglasio kako ne vjeruje da će se to dogoditi, jer kod bošnjačkih stranaka ne postoji volja da se to uradi.

„Da su bošnjačke stranke imale političku volju to učiniti, mi ne bismo ni bili u ovoj situaciji“, izjavio je.

Podsjetio je kako su stranke HNS-a BiH u proceduru slale prijedloge izmjena Izbornoga zakona BiH koje su bile u skladu s odlukom Ustavnoga suda u predmetu „Ljubić“, no bošnjačke stranku se te prijedloge glatko odbijale.

Ipak, rezultati izbora se moraju implementirati sukladno presudi Ustavnoga suda, no, tu presudu nema tko provesti.

„Mi smo cijelo vrijeme upozoravali da će se doći u ovu situaciju. No, izgleda da su nas slabo slušali“, napomenuo je.

U bošnjačkoj javnosti se pojavilo i niz špekulacija kako će ovaj problem riješiti visoki predstavnik ili Središnje izborno povjerenstvo.

„Nevjerojatno je da se tako jedna prosta stvar ne shvaća: Izborni zakon je zakonska materija i on mora biti riješen kroz zakon, odnosno u Parlamentu BiH. Sve drugo nije dobro i može voditi daljnjoj političkoj krizi u našoj zemlji“, rekao je Čolak.

Inače, 7. studenoga bi trebali biti objavljeni službeni rezultati izbora, a nakon toga bi SIP trebao verificirati mandate u zastupničkim domovima parlamenata BiH i FBIH.

„Tad će sve biti gotovo. Moći će se konstituirati zastupnički domovi, ali neće biti pravila za popunjavanje domova naroda. Da postoji dobra volja s bošnjačke strane, ova presuda bi se lako mogla provesti čak i danas. Presuda je jasno rekla da se mora poštivati načelo legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda. Ali vidimo kako se prema tom načelu odnosi bošnjačka politika“, izjavio je Čolak./HMS/

Najnovije