Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

ČOLAK: Izmjena Izbornog zakona je prioritet svih prioriteta, ali nije uvjet za formiranje vlasti

Bariša Čolak, član Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora i član HDZ BiH vjeruje da je današnji sastanak lidera HDZ BiH, SNSD-a i SDA Dragana Čovića, Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića odblokirao proces uspostave vlastijeste.

“Vjerujem da su se stvari malo pomakle. Treba sačekati konačan epilog. Kada je riječ o HDZ-u, – vi znate kakav je naš stav, kada je riječ o formiranju domova naroda da nema zapreka, i da nema zapreka u formiranju Vijeća ministara BiH”, naveo je Čolak.

Upitan ostaje li HDZ pri stavu da treba prvo donijeti izmjene Izbornog zakona, pa onda formirati vlast, Čolak je kazao: “Pa ako mi formiramo zakonodavnu vlast, stvar je u tome koliko ćemo se brzo dogovoriti za izvršnu. Kada je riječ o izvršnoj na državnoj razini – nema razloga da se čeka. U Federaciji BiH, mi mislimo da je Izborni zakon nešto što treba donijeti što prije. Nije to interes samo HDZ-a, HNS-a, nego je to dobro za čitavu BiH”, poručio je i dodao:

“Ne smijemo dopustiti da uđemo u izbornu godinu bez izmjena Izbornog zakona. Važno je promijeniti Izborni zakon BiH u pogledu izbora izaslanika u Dom naroda i članova Predsjedništva. Imamo loše iskustvo, ne bi se to trebalo ponavljati više. Taj proces treba otkočiti.”

Čolak je za N1 kazao da na sceni nije politika uvjetovanja ili ucjena, te da je Izborni zakon koristan za sve u BiH.

“Naprosto ne možemo čekati s izbornim zakonodavstvom tako dugo, i imati pet puta veće probleme. Kao i druge europske države trebamo što prije izmijeniti zakonodavstvo i da ne čekamo ovako dugo na uspostavu vlasti. Da smo izmijenili Izborni zakon – davno bismo imali formiranu vlast na svim razinama. Mislim da ni sada nije kasno, nema nepoznanica, svima je sve poznato. Ovo je prioritet svih prioriteta”, kazao je za N1 Čolak.

Prioritet svih prioriteta po njegovom mišljenju je legitimno predstavljanje, ali to ne isključuje ni tehničke izmjene Izbornog zakona.

“Treba inovirati i tehničke aspekte i vidjeti što je moguće. Ne treba ići populističkim pristupom”, izjavio je.

O eventualnoj koaliciji HDZ, SNSD i SDA, Čolak je kazao da to nije klasična koalicija, nego koalicija koju uvjetuje sustav BiH.

“Nisu to klasične koalicije, ali imamo takav sustav. Dobro bi bilo da imamo čvrstu i stabilnu većinu. Najvažnije je da bismo se brže kretali prema euroatlantskom putu. Vidjet ćemo koliko će većina biti stabilna. Vidjet ćemo koliko će stranaka na bošnjačkoj sceni činiti većinu. Što više ruku, ne samo za izmjene izbornog zakonodavstva, nego da možemo mijenjati sam Ustav BiH. I to moramo napraviti. Ne samo zbog presuda suda u Strasburgu, nego zbog nas samih i pravljenja jedne bolje ustavne pozicije”, naveo je.

On je kazao da se u vlast mora ići s onim tko ostvari najbolje izborne rezultate.

“U Republici Srpskoj – to je SNSD. Ne znam s kime bi stranke iz FBiH išle ako neće sa SNSD. Oni su pobjednici ovih izbora. Ne možemo mi birati partnera, partner je odabran. O NATO-u nemamo jedinstveno stajalište, naš je taj da treba ići što brže. Vidjet ćemo što će donijeti vrijeme”, poručio je.

HDZ prema njegovim riječima nema prioritete kada je u pitanju izbor pozicija u Vijeću ministara BiH, poručio je da će to biti stvar partnera na državnoj razini, i da će ovisiti od toga što će željeti drugi. Fokus treba staviti na uspostavu vlasti i promjenu Izbornog zakona.

Na koncu gostovanja komentarao je i Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH koju je donio HNS, u kojoj stoji da se odbacuje kvalifikacija Udruženog zločinačkog poduhvata u presudi “šestorci” pred Međunarodnim sudom pravde.

“Ne radi se o selektivnom prihvaćanju, odbacujemo Udruženi zločinački poduhvat kao jedan ideološki konstrukt koji nije utemeljen ni u međunarodnom ni u domaćem pravu. Koristi se u dnevnopolitičke svrhe, pa se politike i države i HVO žele povezati s time što je nedopustivo”, poručio je Čolak.

Istaknuo je da se presude ne mogu promijeniti, niti da netko želi ekskulpirati one koji su počinili ratne zločine.

“Ali postoji individualna odgovornost i način kako će se ona utvrditi. Mi smo protiv samih optužnica po zapovjednoj odgovornosti, a to se radi u kvalifikaciji Udruženi zločinački poduhvat”, rekao je Čolak za N1./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte