CLINTON: Putin neće živjeti vječno, moramo biti uz Ukrajinu do kraja

Bivši američki predsjednik Bill Clinton branio je danas na konferenciji u Pragu, održanoj u povodu obilježavanja obljetnice pristupanja Češke, Poljske i Mađarske zapadnom obrambenom savezu, odluku o širenju NATO-a prema istoku prije 25 godina tijekom njegova mandata.

“Ponekad jednostavno morate riskirati i to je ono što su svi uključeni prije 25 godina odlučili učiniti”, rekao je Clinton. “Mislim da je to bilo dobro ulaganje. Učinili smo ispravnu stvar i proširili NATO koji se nastavlja širiti”, dodao je.

Tri bivše članice Varšavskog pakta, saveza kojim je dominirao Sovjetski Savez, ušle su u NATO 12. ožujka 1999. Varšavski pakt raspušten je sredinom 1991. godine.

Bivši američki predsjednik rekao je i da Zapad mora stajati uz Ukrajinu do kraja borbe protiv Rusije.

Ipak, izrazio je nadu da će s vremenom biti drugih opcija. “Vjerojatno mu se neće svidjeti što ovo govorim, ali predsjednik Vladimir Putin neće živjeti vječno, kao ni ja”, rekao je Clinton.

Odgovarajući na kritike da je širenje NATO-a zanemarilo ruske sigurnosne interese, Clinton je naglasio da je pokušao tijekom svoja dva mandata, a zaključno početkom 2001., privući Ruse kroz Vijeće NATO-Rusija. “Ponudili smo im priliku da sudjeluju”, rekao je.

Češki predsjednik Petr Pavel Clintonu je uručio češki orden Tomáša Garriguea Masaryka. Češki i njemački zrakoplovi preletjeli su iznad Praga kako bi se obilježila godišnjica ulaska tri zemlje u NATO./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img