ČITLUK: Održano tradicionalno kušanje mladog vina

Cjelovečernjim kulturnim programom Ogranak Matice hrvatske Čitluk završio je svoju tradicionalnu kulturnu manifestaciju „Dani Matice hrvatske u Brotnju“ i nastavio s tradicijom blagoslova i kušanja mladog vina.

U Hotelu Brtonjo u nedjelju su predstavljene dvije knjige, otvorena izložba slika, a u nastavku večeri mlado vino je blagoslovljeno i ponuđeno posjetiteljima na kušanje, što je manifestacije posvećena mladom vinu koju OMH Čitluk organizira 21 godinu odmah nakon Svih svetih i Dušnog dana.

Jasna Ćorić, članica Predsjedništva OMH Čitluk, i prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, na početku programa poželjeli su svim sudionicima srdačnu dobrodošlicu, te su predstavili manifestaciju koja je okupila brojne posjetitelje u Čitluku, autore dijela koja su predstavljena i njihove predstavljače.

Prvi na redu za predstavljanje bio je roman „Zemlja Hercegova“ o kojemu su govorili prof. Andrija Stojić i njegov autor Mate Grbavac, dok je odmah nakon toga predstavljena zbirka pjesama „Moj svijet“ o kojoj su govorili autor Grgo Mikulić i don Ilija Domić, recenzent zbirke poezije.

Predstavljanje najnovijih Mikulićevih i Grbavčevih djela glazbeno su obogatili članovi i članice Folklornog ansambla Matice hrvatske iz Tomislavgrada, trio flauta Osnovne glazbene škole Brotnjo i Ženska klapa Kolajna iz Komina.

Tijekom predstavljanje više puta su istaknute posebnosti Hercegovine, a kako akademski umjetnici doživljavaju Hercegovinu sudionici programa mogli su vidjeti razgledavši izložbu slika „Hercegovina u srcu“.

Riječ je o četvrtoj samostalnoj izložbi Megi Kunštek, mag.edu.lik.umj., koju je u Hotelu Brotnjo otvorila Ana Šimić, predsjednica Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH.

Kunštek je ovom izložbom prikazala osebujnost svoga kraja, a čest motiv kojim je slikarica željela dočarati ljepotu Hercegovine su vinogradi u kojima nastaju glasovita broćanska vina. Upravo takvo vino je blagoslovio fra Goran Azinović, župni vikar župe Krista Kralja – Čitluk.

Nakon što je fra Goran Azinović blagoslovio mlado vino, Andrija Stojić je sa autorima predstavljenih djela, predstavljačima i nekoliko predsjednika hercegovačkih ogranaka Matice hrvatske nazdravio iz drvene bukare. Kušajući mlado vino svi su se složili kako je riječ o odličnom vinu pa je nakon toga Valentinu Ćoriću pripala čast da simbolično zatvori drvenu bačvu iz koje je nakon toga vino ponuđeno svim posjetiteljima manifestacije.

Cjelovečernji program u Hotelu Brotnjo bio je brižno planiran i zaokružen u jednu lijepu cjelinu pa su posjetitelji uz mlado vino mogli također uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi. Posebnu pozornost izazvala su tradicionalna hercegovačka jela poput zelja. Ovo jelo za posjetitelje manifestacije pripremilo je osoblje Hotela Brotnjo, a pripremajući upravo ovo jelo Hotel Brotnjo je na nedavno održanoj Raštikijadi održanoj u Marića gaju osvojio prvo mjesto u kategoriji tradicionalna hercegovačka raštika.

Na spomenutom međunarodnom natjecanju Hotel Brotnjo je također osvojio priznanje za najbolji desert napravljen od raštike, a kako odlični mogu biti tradicionalni hercegovački deserti pokazali su i učenici Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića, hotelijersko-turističkog smjera – kuhari i konobari, koji su na kušanju mladog vina prezentirali ćupter.

Bogatoj ponudi doprinijeli su također i broćanski vinari te proizvođači pršuta, a kušanje mladog vina praćeno je i odličnom pjesmom. Vrhunskom ugođaju svojom pjesmom i plesom doprinijeli su članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Brotnjo, Folklornog ansambla Matice hrvatske iz Tomislavgrada, kao i članice ženske klape Kolajna iz Komina.

/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...