Cipras: Nisu nam krivi zli stranci, naše vlade su bile korumpirane i klijentelističke

“Unatoč svemu što sam dosad rekao, nisam jedan od onih političara koji smatraju da su za grčku situaciju krivi ‘zli stranci’. Grčka je na rubu bankrota jer su godinama naše vlade bile klijentelističke vlade, jačale su korupciju i stvorile spregu između političke i ekonomske moći, utaja poreza je poprimila zabrinjavajuće razmjere”, izjavio je pred zastupnicima Europskog parlamenta grčki premijer Aleksis Cipras za što je nagrađen plkjeskom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Novac nije stigao do grčkog naroda

“Novac koji smo dosad dobili bio je za spas Grčke i europskih banaka, on nije stigao do grčkog naroda. Grčka radi na detaljnim prijedlozima koje će predstaviti eurozoni, dodao je.

“U zadnjih pet godina Grčka je pretvorena u laboratorij za politiku štednje i rezova. To se pokazalo kao krivo i neuspješno. Grčki javni dug mora postati održiv”, kazo je Cipras.

“Politika rezova je zarobila našu ekonomiju u začarani krug recesije. Grci su hrabro odgovorili na referendumu, usprkos pritisku, zatvaranju banaka i medijskom teroriziranju. To nije bilo okretanje leđa Europi, to je bio povratak temeljnim europskim vrijednostima”, rekao je Cipras.

Šef Europske pučke stranke Manfred Weber obrušio se na Ciprasa.

“Cipras predstavlja vladu koja je puno toga rekla zadnjih tjedana. Vaš ministar obrane prijeti puštanjem imigranata u Europsku uniju, rečeno nam je da smo teroristi! Čovjek bi očekivao da će se jedan premijer ispričati za takve izjave, ali ne, on je samo šutke prešao preko njih”, kazao je.

Posljednja šansa

Grčka je dobila još jednu, u Bruxellesu kažu, posljednju šansu za nastavak pregovora o financijskoj pomoći. Na izvanrednom sastanaku na vrhu čelnika eurozone postignut je politički dogovor, no Grčkoj je postavljen ultimatum da do četvrtka do 8.30 sati mora iznijeti svoj prijedlog za rješenje dužničke krize,javlja HRT.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude-Juncker prvi je put rekao da postoji plan mogućega grčkog napuštanja eurozone.

Novi sastanak na vrhu svih 28 članica Unije je u nedjelju, rekao je Juncker, dodajući da se ne može isključiti ni jedna pretpostavka. Prije toga, u subotu, predviđen je sastanak ministara financija eurozone. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da je situacija kritična te da se ne može isključiti crni scenarij.

A njemačka kancelarka Angela Merkel ističe kako  nije pretjerano optimistična da će do nedjelje biti postignuto rješenje. Na pitanje može li Grčka izaći iz eurozone ako ne iznese uvjerljive reformske prijedloge, Merkel je rekla da će se u nedjelju odlučiti hoće li se otvoriti pregovori o dvogodišnjem programu pomoći za Grčku.

Grčki premijer Alexis Tsipras je iznio svoj program i plan – tražio je, zapravo, dozvolu za dva plana, da jedan bude prijenosni plan kako bi se preživjelo do kraja srpnja, dok se pregovara o dužem paketu pomoći./HMS/

Najnovije

SJAJAN REZULTAT

Košarkaši BiH su na Europskom prvenstvu!

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras na Ilidži Latviju rezultatom 79:73 i ovim trijumfom je osiguran plasman na Europsko prvenstvo, piše Sportsport.ba. Latvija...