Da biste stali na put virusima i bakterijama, probajte djelovati preventivno i tako ih unaprijed spriječiti da djeluju.
Stručnjaci kažu da je cimet u ovom slučaju odlično rješenje, jer je jako snažan antimikrobni začin, pa se preporučuje da se dodaje u jela i pića. Njegova tajna je u sposobnosti da zaustavi rast i razmnožavanje bakterija, gljivica, pa čak i kandide, piše portal ljepotaizdravlje.ba.
Studije pokazuju da je u tome često efikasniji od većine lijekova. Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Food Microbiology otkrilo je da se on može koristiti i kao alternativa aditivima koji spriječavaju kvarenje hrane.
Stručnjaci su nekoliko kapi esencijalnog ulja cimeta sipali u 100 grama juhe od mrkve i zaključili da je on spriječio razvoj opasnog patogenog organizma na čak 60 dana.
Kada je ta juha ostavljena u frižideru, bez dodatka cimeta, bakterije su se počele razmnožavati./NN/HMS