SAD

Cijepljenje obvezno za sve više ljudi, tisućama prijete otkazi

Tisućama necijepljenih radnika diljem SAD-a prijete otkazi jer sve veći broj saveznih država, gradova i privatnih tvrtki počinje uvoditi obavezno cijepljenje protiv covida-19.

S otkazima su suočene tisuće policajaca i vatrogasaca u gradovima poput Chicaga ili Baltimorea jer će za koji dan morati prijaviti svoj status glede cijepljenja ili će se morati podvrgnuti redovitim testiranjima.

Kontroverzna mjera koja je mnoge radnike ipak nagnala da se cijepe

Iako kontroverzna, ta je mjera mnoge neodlučne radnike nagnala da se ipak cijepe protiv virusa koji je u SAD-u izazvao smrt oko 700.000 ljudi. Oko 77 posto Amerikanaca koji na to imaju pravo je primilo barem jednu dozu cjepiva.

U Chicagu gradonačelnica Lori Lightfoot vodi bitku s policijskim sindikatom koji se protivi nametanju cijepljenja. Do petka je trećina od 12.770 policajaca propustila prijaviti svoj status, a nekim je policajcima određen neplaćeni dopust.

Kao glavni zagovornik masovnog cijepljenja izdvojila se Bijela kuća, objašnjavajući tu odluku skokom hospitalizacija i smrti od delta varijante virusa.

Radnici Boeinga u štrajku zbog najave obaveznog cijepljenja

U petak je oko 200 zaposlenika Boeinga štrajkalo zbog najave kompanije da će se do 8. prosinca svih 125.000 radnika morati cijepiti.

Uz obavezu za zaposlene u državnim službama, uključujući i vanjske suradnike, mjere koje je uveo predsjednik Joe Biden zahvatit će oko 100 milijuna ljudi ili oko dvije trećine američke radne snage.

Val otkaza u zdravstvenom sektoru

Val otkaza već je zapljusnuo medicinski sektor, a medicinske sestre, liječnici i ostalo osoblje koje je dobilo otkaz objašnjavaju da su zabrinuti zbog nedostatka podataka o dugoročnim nuspojavama triju dostupnih cjepiva u SAD-u.

Iako su sva cjepiva odobrena u manje od godinu dana, brojni stručnjaci su uvjereni u njihovu sigurnost. Diljem svijeta su s raznim cjepivima protiv covida-19 cijepljene stotine milijuna ljudi./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...