Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Četvorica novaka na Humcu položila svoje prve redovničke zavjete

Hercegovačka franjevačka provincija brižno i odgovorno brine se o svome pomlatku, na kojem se osniva njezina budućnost i vjersko i crkveno poslanje.

U novoj samostanskoj i župnoj crkvi na Humcu u Ljubuškom, četvorica novaka položila su svoje prve redovničke zavjete.

Nakon što su proveli godinu dana u novicijatu na Humcu i upoznali osnovne značajke franjevačkoga reda i redovničkog života i djelovanja, svoje prve privremene redovničke zavjete dali su: fra David Slišković iz Širokog Brijega, fra Antonio Petric iz Posušja, fra Robert Cvitanović iz Mostara i fra Josip Stanić iz Tomislavgrada. Misno slavlje predvodio je hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko, u zajedništvu s 20-ak svećenika iz hercegovačkih župa i samostana, među kojima su bili meštar (učitelj) novaka fra Stanko Mabić, njegov pomoćnik fra Stipan Klarić, humački gvardijan fra Dario Dodig te uz sudjelovanje članova obitelji, rodbine i prijatelja novaka te brojnih vjernika. U svojoj propovijedi provincijal je posebice istaknuo važnost obraćenja u vjerskome životu te naglasio mladim novacima da upravo tu riječ stave u svome dnevnom i cjeloživotnom programu “na vidljivu mjestu”. – Redovnici i redovnice očituju u javnosti svoju želju za obraćenjem time što oblače redovničku odjeću. Osoba koja stupa u novicijat zapravo izjavljuje činom oblačenja pred svima da želi započeti i dogodi se novi čovjek, čovjek po Isusovoj mjeri. A polaganjem prvih zavjeta ta osoba potvrđuje da je o tome ozbiljno razmišljala za vrijeme novicijata i da to ozbiljno prihvaća te da će nastaviti to živjeti – rekao je, među ostalim, provincijal fra Miljenko Šteko, prenosi Večernji list BiH.

Svojim sklopljenim rukama među provincijalovim dlanovima novaci su izrekli svoj prvi redovnički zavjet i obvezali se na godinu dana da će se pridržavati franjevačkih postulata – siromaštva, čistoće i poslušnosti. Nakon tog svečanog čina nazočna braća svećenici, bogoslovi i postulanti su im čestitali, a ostali nazočni su to učinili u samostanskom dvorištu (klaustru), gdje je priređen prigodni domjenak./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte