Četvorica krenula glavom kroz zid, opet

Nakon propalog zahtijeva za revizijom presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, koju je Bakir Izetbegović, uz podršku svebošnjačkog skupa u sarajevskoj Gradskoj vijećnici, pokušao podnijeti zaobilazeći drugu dvojicu članova Predsjedništva, pa neuspijelog pokušaja da se Hrvatsku spriječi u izgradnji Pelješkog mosta, bošnjačke političke elite ujedinile su se u novom pokušaju probijanja zida glavom.

Upravo se tako može okarakterizirati najnoviji usuglašeni prijedlog bošnjačkih stranaka (SDA, SBB, SDP i DF) reduciranja ovlasti Doma naroda Federalnog parlamenta, spinovan kao provedba presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić. Nije samo jasno tko je tvorac te sulude zamisli Bakir Izetbegović, razbijač vlastite stranke, psihički nestabilan mitraljezac Željko Komšić ili politički luzer i obiteljski nasilnik Emir Suljagić.

Takav prijedlog nema apsolutno nikakve veze s presudom vrhovnog tumača i zaštitnika Ustava.Tom presudom podsjetimo Ustavni je sud izbrisao odredbu Izbornog zakona da se iz svake županije bira najmanje jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda i ostalih, ako takav postoji u županijskoj skupštini, jer je ta odredba omogućavala Bošnjacima izabrati uz cijeli bošnjački i Klub ostalih, dvije trećine srpskog i jednu trećinu hrvatskog kluba. Također je Ustavni sud izbrisao i odredbu koja je precizirala koliko se iz pojedine županije bira pripadnika konstitutivnih naroda i ostalih u “gornji dom” Parlamenta FBiH.

Ustavni su sudci zaključili kako su nametnute odredbe narušavale nadkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda. S pravom jer su Bošnjaci zahvaljujući upravo tim odredbama u dva navrata narušili Ustav izabravši u Federaciji BiH izvršnu vlast gaženjem izborne volje hrvatskog naroda, kao ustavno konstitutivnog i ravnopravnog.

Predlažući ono što je Ustavni sud izbrisao iz Izbornoga zakona bošnjačke stranke mjesecima prkose presudi Ustavnog suda BiH. No, sada idu i dalje od toga. Pride traže svođenje ovlasti Doma naroda na razinu Vijeća naroda Republike Srpske, koje nema zakononodavnu funkciju, već samo pravo podnošenja zahtijeva entitetskom Ustavnom sudu za ocjenu o tome krši li taj zakon vitalni nacionalni interes ili ne.

Kako to izgleda u praksi godinama svjedočimo na primjeru funcioniranja Vijeća naroda u RS, gdje entitetski Ustavni sud u pravilu odbacuje svaki zahtjev bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS. Bošnjaci, kao i Hrvati potezanjem vitalnog nacionalnog interesa jedino što mogu postići je usporavanje stupanja na snagu zakona koje usvoji srpska većina u Narodnoj skupštini RS.

Bošnjačke političke elite ulogu papirane konstitutivnosti koju Bošnjaci ( i Hrvati) imaju u RS sada žele dodijeliti Hrvatima u Federaciji BiH. Nakon što su shvatili da je RS za njih izgubljena taj gubitak sada žele kompenzirati time što bi zagospodarali Federacijom. No, želje su jedno a mogućnosti drugo.

Da bi ostavarili svoj naum potrebno je promjeniti Ustav FBiH, a to znači osigurati dvotrećinsku većinu u Zastupničkom domu, što imaju, ali i dvotrećinsku većinu u Domu naroda Parlamenta FBiH, koja uključuje i nadpolovičnu većinu u svakom nacionalnom klubu. I to imaju, izuzev većine u Hrvatskom klub, gdje stranke Hrvatskog Narodnog Sabora imaju ne nadpolovičnu već dvotrećinsku većinu.

Što će, s obzirom na tu činjenicu, biti rezultati hegemonističke sarajevske politike?

Opstruiranjem provedbe presude Ustavnog suda, bošnjačke političke elite i pred domaćom javnošću i pred međunarodnim diplomatama preuzimaju odgovornost za ono što će uslijediti nakon izbora- nemogućnost formiranja vlasti, paraliza i moguće urušavanje ustavno pravnog poretka BiH.

Dodatnim zahtjevom za reduciranje ovlasti Dom naroda bošnjački hegemonisti zabijaju si ne jedan, već dva autogola. Ta ujedinjena hegemonistička politika doživjet će novi poraz, jer se demokratskim metodama neće moći ostvariti, a pri tom je Hrvatima, ali i svijetu jasno pokazala svoje pravo osvajačko lice. Cilj takve politike, valjda nitko ozbiljan o tome sada ne dvoji, identičan je cilju Miloševićeve velikosrpske politike- razbijanje višenacionalne države. S tom razlikom što se u slučaju velikobošnjačke politike radi i o pokušaju rušenje međunarodnog mirovnog sporazuma, čije su potpisnice ne samo susjedne države, već i velike sile SAD i Rusija, uz ostale./HMS/

Najnovije

KORONA-PANICI JE KRAJ?

I Lauc i Đikić se slažu – nema potrebe za brojanjem zaraženih

Broj pozitivnih PCR testova nije skroz pouzdan pokazatelj broja oboljelih od Covida-19, što se vidi po velikom nesrazmjeru broja potvrđenih slučajeva i umrlih u...