ČETIRI NAPRETKA – JEDNA IZLOŽBA Podružnica HKD Napredak Mostar organizira putujuću izložbu o stećcima

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Mostar priprema veliki kulturni projekt pod nazivom „Stećci – svjetska baština UNESCO-a – putujuća izložba i projekcija“. Suorganizatori projekta su Napretkova Središnja uprava u Sarajevu te podružnice HK Napredak u Hrvatskoj (Zadar) i Crnoj Gori (Kotor). Cijelu zamisao podržalo je na natječaju Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH s financijskom potporom u iznosu od 4,000 KM.

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj će se prezentirati umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku. Tekst je ispisan na lokalnim jezicima bosanskom, hrvatskom i srpskom ali i engleskom kako bi izložbeni postav privukao što više stranih posjetitelja i na taj način im približio kulturnu i povijesnu baštinu sa ovih područja, piše Jadranka Dizdar za Oslobođenje.

Izložba svoje putovanje započinje u Mostaru, gradu u kojem je sjedište glavnog organizatora Napretkove mostarske podružnice, premijera je u izložbenom prostoru Hrvatski kulturni dom -Herceg Stjepan Kosača, najavili su iz Napretka.

Postav je multimedijalni, izložbu prate video-projekcije za koje se ističe da su predivne a radi se o prikazima svih područja stećaka pod zaštitom UNESCO-a. Tako da svi posjetitelji mogu uživati i opustiti se u posebnom kutku izložbe prepuštajući se video-zapisu kulturnog bogatstva – stećcima, poručuju organizatori. „Stećci – svjetska baština UNESCO-a – putujuća izložba i projekcija“ u gradu Mostaru ostaje tjedan dana nakon čega se seli u Sarajevo gdje također prema najavama traje tjedan dana te svoje putovanje nastavlja u Zadar i Kotor, u svakom od ova dva grada izložba se promovira isto po tjedan dana. Ulaz na izložbu je besplatan.

Organizatori u mostarskom Napretku ističu da ovoj projekt afirmira internacionalnu i prekograničnu suradnju, kulturnu povezanost, te ima za cilj osnažiti, ohrabriti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju. „Otvoriti granice, odnosno, izbrisati ih i potaknuti sve mlade i nove generacije da se zajedničkim snagama povežemo i iskoristimo povijesno bogatstvo kako bi se na taj način kulturološki osvijestiti, valorizirati zaboravljenu kulturnu baštinu, turistički promovirali i unaprijedili ekonomski i gospodarski razvoj ovih četiriju zemalja“, ističu u HKD Napredak u Mostaru.

Biti na Listi UNESCO-a svjetske kulturne baštine je od velike važnosti, što treba stalno isticati i osvješćivati pogotovo mlade generacije. Mlade treba kontinuirano educirati o baštini, potrebi da se baštinu čuva i poznaje, kako bi svoje znanje mogli prenijeti i narednim generacijama.

Projekt je dugoročnog karaktera, planira se slična dinamika događanja i narednih godina u četiri grada četiri zemlje s tim da će se sadržaji obogaćivati i nadograđivati a u njihovoj pripremi će se povezati što veći broj umjetnika.

Cilj ove izložbe je približiti građanima četiri zemlje BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije kulturnu baštinu i umjetničku vrijednost stećaka koji su proglašeni svjetskom kulturnom baštinom te ponovna valorizacija stećaka i njihova popularizacija.

Među ciljevima su i jače povezivanje umjetnika, umjetničkih institucija i građana, poticanje mladih umjetnika da svojim radovima na razne kreativne načine ukažu na važni kulturni i povijesni značaj stećaka na ovim područjima. Cilj nam je ovom izložbom utjecati na turističke organizacije da u svoje turističke ponude „pod obavezno“ uvedu i obilazak stećaka, cilj nam je također utjecati i na lokalne vlasti kako bi ih potaknuli na što bolju zaštićenost ovih područja, što kvalitetniju promociju i obilježavanje, rekli su za Oslobođenje organizatori izložbe iz Mostara dopredsjednik Napretka Miroslav Landeka, član Uprave Višeslav Lučić i asistentica projektnog menadžera Anita Lučić.

Podsjećaju da su stećci 2016. uvršteni na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine. U BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji odabrano je 28 lokacija s 4,100 stećaka, od ukupno 70,000 stećaka na 3,300 lokacija na teritoriju četiri spomenute države./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...