Hrvatski Medijski Servis

ČETIRI NAPRETKA – JEDNA IZLOŽBA Podružnica HKD Napredak Mostar organizira putujuću izložbu o stećcima

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Mostar priprema veliki kulturni projekt pod nazivom „Stećci – svjetska baština UNESCO-a – putujuća izložba i projekcija“. Suorganizatori projekta su Napretkova Središnja uprava u Sarajevu te podružnice HK Napredak u Hrvatskoj (Zadar) i Crnoj Gori (Kotor). Cijelu zamisao podržalo je na natječaju Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH s financijskom potporom u iznosu od 4,000 KM.

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj će se prezentirati umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku. Tekst je ispisan na lokalnim jezicima bosanskom, hrvatskom i srpskom ali i engleskom kako bi izložbeni postav privukao što više stranih posjetitelja i na taj način im približio kulturnu i povijesnu baštinu sa ovih područja, piše Jadranka Dizdar za Oslobođenje.

Izložba svoje putovanje započinje u Mostaru, gradu u kojem je sjedište glavnog organizatora Napretkove mostarske podružnice, premijera je u izložbenom prostoru Hrvatski kulturni dom -Herceg Stjepan Kosača, najavili su iz Napretka.

Postav je multimedijalni, izložbu prate video-projekcije za koje se ističe da su predivne a radi se o prikazima svih područja stećaka pod zaštitom UNESCO-a. Tako da svi posjetitelji mogu uživati i opustiti se u posebnom kutku izložbe prepuštajući se video-zapisu kulturnog bogatstva – stećcima, poručuju organizatori. „Stećci – svjetska baština UNESCO-a – putujuća izložba i projekcija“ u gradu Mostaru ostaje tjedan dana nakon čega se seli u Sarajevo gdje također prema najavama traje tjedan dana te svoje putovanje nastavlja u Zadar i Kotor, u svakom od ova dva grada izložba se promovira isto po tjedan dana. Ulaz na izložbu je besplatan.

Organizatori u mostarskom Napretku ističu da ovoj projekt afirmira internacionalnu i prekograničnu suradnju, kulturnu povezanost, te ima za cilj osnažiti, ohrabriti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju. „Otvoriti granice, odnosno, izbrisati ih i potaknuti sve mlade i nove generacije da se zajedničkim snagama povežemo i iskoristimo povijesno bogatstvo kako bi se na taj način kulturološki osvijestiti, valorizirati zaboravljenu kulturnu baštinu, turistički promovirali i unaprijedili ekonomski i gospodarski razvoj ovih četiriju zemalja“, ističu u HKD Napredak u Mostaru.

Biti na Listi UNESCO-a svjetske kulturne baštine je od velike važnosti, što treba stalno isticati i osvješćivati pogotovo mlade generacije. Mlade treba kontinuirano educirati o baštini, potrebi da se baštinu čuva i poznaje, kako bi svoje znanje mogli prenijeti i narednim generacijama.

Projekt je dugoročnog karaktera, planira se slična dinamika događanja i narednih godina u četiri grada četiri zemlje s tim da će se sadržaji obogaćivati i nadograđivati a u njihovoj pripremi će se povezati što veći broj umjetnika.

Cilj ove izložbe je približiti građanima četiri zemlje BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije kulturnu baštinu i umjetničku vrijednost stećaka koji su proglašeni svjetskom kulturnom baštinom te ponovna valorizacija stećaka i njihova popularizacija.

Među ciljevima su i jače povezivanje umjetnika, umjetničkih institucija i građana, poticanje mladih umjetnika da svojim radovima na razne kreativne načine ukažu na važni kulturni i povijesni značaj stećaka na ovim područjima. Cilj nam je ovom izložbom utjecati na turističke organizacije da u svoje turističke ponude „pod obavezno“ uvedu i obilazak stećaka, cilj nam je također utjecati i na lokalne vlasti kako bi ih potaknuli na što bolju zaštićenost ovih područja, što kvalitetniju promociju i obilježavanje, rekli su za Oslobođenje organizatori izložbe iz Mostara dopredsjednik Napretka Miroslav Landeka, član Uprave Višeslav Lučić i asistentica projektnog menadžera Anita Lučić.

Podsjećaju da su stećci 2016. uvršteni na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine. U BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji odabrano je 28 lokacija s 4,100 stećaka, od ukupno 70,000 stećaka na 3,300 lokacija na teritoriju četiri spomenute države./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte