Četiri državljanke Hrvatske na teritoriju Islamske države

Visoki hrvatski dužnosnici potvrdili su u petak da se na teritoriju Islamske države (IS) nalaze četiri hrvatske državljanke koje nadziru domaće i strane obavještajne službe te su pozvali medije da zbog nacionalne sigurnosti budu oprezni koje informacije objavljuju.

“Ukupno su četiri žene na strani IS-a, ne kao borci nego kao njihove supruge i na teritoriju su pod kontrolom IS-a”, izjavila je novinarima ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić.

Dodala je da domaće i strane obavještajne službe nadziru njihovu komunikaciju s Hrvatskom.

“Sa sigurnosnog stajališta je to pokriveno, sva četiri slučaja pratimo”, istaknula je Pusić nakon susreta sa zamjenikom ekvadorskog ministra vanjskih poslova.

I predsjednik Hrvatske Ivo Josipović potvrdio je da u redovima sunitskih islamista u Siriji ima hrvatskih državljana.

“Nemamo veliki broj građanki i građana koji su tamo, ali službe prate situaciju i reagiraju na odgovarajući način”, rekao je Josipović novinarima na otvaranju jesenskog sajma u Osijeku.

Pozvao je medije da se konzultiraju o tome “koje je informacije dobro objaviti, a koje nije, jer i to utječe na našu sigurnost”.

Ministrica Pusić rekla je da eventualno oduzimanje putovnica Hrvatima u IS-u nije jednostavno pitanje, budući da se ne radi o borcima, nego ljudima koji su otišli iz obiteljskih razloga.

“Pitanje je radi li se o ženama koje treba spasiti ili sankcionirati?”, kazala je šefica hrvatske diplomacije dodajući da samo Velika Britanija ima jasnu politiku oduzimanja putovnica, dok se ostale članice EU-a još konzultiraju. /F/HMS/

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...