POMOĆNIK FEDERALNOG MINISTRA ZDRAVSTVA

ČERKEZ: Sve centre za mentalno zdravlje staviti u funkciju, građani ne gledajte na tv-u samo vijesti o Corona virusu

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog atožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je da je do danas testirano 1.308 osoba, a da je potvrđeno 182 pozitivna slučaja na koronavirus.

U odnosu na jučer, dodao je, potvrđeno je 30 novih slučajeva te je danas testirano 252 građana.

– Ako gledam zaraženost, 55 posto žena je zaraženo. Također pet smrtnih slučajeva je iznad 65 godina, dok su tri smrtna slučaja bila u dobnoj skupini od 45 do 54 godine. Umrlo je pet muškaraca i tri žene – istaknuo je Čerkez.

Također je naglasio značaj mentalnog zdravlja stanovništva te je dodao da planiraju sve centre za mentalno zdravlje, kojih u Federaciji ima 44, staviti u funkciju građana.

– Građani se već duže razdoblje nalaze u izolaciji i poručujem im da na TV-u manje gledaju sadržaje o kronavirusu, već da gledaju i druge sadržaje,savjetovao je Čerkez.

Solak: Značajno podignuta svijest građana u poštivanju naredbi

Značajno je podignuta svijest svih građana u poštivanju naredbi, kazao je načelnik Federalnog stožera civilne zaštite Fahrudin Solak.

On je na konferenciji za medije u Sarajevu rekao da se konkretniji rezultati donesenih naredbi očekuju u narednim danima.

Rekao je da svaka naredba ima za cilj smanjenje rizika i očuvanje zdravlja te da se svaka analizira i nakon donošenja.

– Naredba o zabrani kretanja starijih osoba od 65 godina i mlađih od 18 već je 12 dana na snazi i možemo reći da su efekti veoma dobri. Znamo situaciju u kojoj se nalaze te osobe i svaki dan razgovaramo trebamo li i na koji način ublažavati tu naredbu – naveo je Solak.

Najavio je da će biti nastavljeni razgovori o tome, te da su uključeni psiholozi, pedagozi, socijalni radnici i drugi./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije