Cerić prisvojio kralja Tvrtka: Nije bio ni Hrvat ni Srbin, nego dobri Bošnjanin

 

Kralj Tvrtko I. Kotromanić bio je dobri Bošnjanin. Nije bio ni Srbin ni Hrvat u nacionalnom smislu, već bosanski kralj koji je po svojoj etničkoj pripadnosti bio Bošnjanin, a Bošnjaci su i katolici i pravoslavni i muslimani. Izjavio je to danas u mjestu Mile kod Visokog predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) Mustafa Cerić tijekom obilježavanja godišnjice krunidbe kralja Tvrtka, piše Dnevnik.ba.

Svi Bošnjaci

-Biti Bošnjak je ponos svakog stanovnika Bosne i Hercegovine, bez obzira na njegovu vjersku pripadnost i svako svojatanje Bosne s vjerskim predznakom je historijski neodrživo, jer vjera je u Bosnu došla; nijedna vjera u Bosni nije nikla, pa tako nijedna vjera u Bosni nema primat, ni katoličanstvo, ni pravoslavlje, ni islam, rekao je Cerić.

Iz SKB je priopćeno kako su ”prije 637 godina, potvrđeni temelji državnosti Bosne” i to krunidbom Tvrtka I. Kotromanića.
Cerić je mišljenja i kako bi 26. listopada trebao biti obilježavan kao državni praznik. Pokrenut će inicijativu da Predsjedništvo ovaj dan proglasi ”Danom bosanskih kraljeva”.

-Iznenađen sam što u Milama danas nije bio i još uvijek aktuelni član državnog Predsjedništva Željko Komšić, koji je nositelj priznanja Zlatni ljiljan. On je svojim primjerom trebao pokazati i danas biti u Milama. To što se on toga nije sjetio ili mu to nisu kazali, pokazuje njegov odnos prema državi Bosni i Hercegovini, rekao je Cerić.

Smotra ljiljana

Za sljedeću je godinu, pak, najavio ”smotru Zlatnih ljiljana u Milama, baš na današnji dan”. Istaknjuo je i kako ”ljiljani obavezuju Bošnjake, bez obzira na religijsku pripadnost, na sjećanje i na obilježavanje 26. listopada”.

Stjepan Tvrtko I. Kotromanić, rođen oko 1338. godine, bio je bosanski ban od 1353. do 1377. godine, a zatim i prvi bosanski kralj do 1391. godine.

Prema Wikipediji, bio je sin kneza Vladislava, brata bosanskog bana Stjepana II, i Jelene Šubić, kćerke Jurja II. Šubića iz hrvatske vladarske obitelji Šubića, te unuk Stjepana I. Kotromanića i Jelisavete, kćerke srijemskog kralja Stefana Dragutina i Katarine, unuke Bele IV. (Stjepan I. je imao prvu ženu prije Jelisavete).

Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak, što je Bosnu učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a Tvrtka najvećim vladarem u povijesti srednjovjekovne Bosne.

Tada se razvijaju bosanski gradovi, trgovina i rudarstvo, te se kuje prvi zlatni novac na južnoslavenskim prostorima. Na tom novcu se prvi put javlja i heraldički simbol ljiljana koji će postati znakom bosanskih kraljeva. Slijedeći zlatnici u Bosni pojavit će se tek sa Stjepanom Tomašem.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NASTAVAK BABY BOOMA

U zadnja 24 sata u SKB Mostar rođeno osam beba

Na Klinici za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar jučer, 1. lipnja 2020.,rođeno je osam beba.Od toga je šest djevojčica i dva dječaka.Čestitamo sretnim roditeljima.Podsjećamo...