CERAR: Hrvatska može u Schengen samo ako ispuni sve uvjete

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je danas da je stajalište Slovenije u pogledu uključivanja u Schengen jasno te da Hrvatska mora poštovati vladavinu prava i onemogućavati ilegalne migracije.

“Slovenija u vezi s hrvatskim uključivanjem u Schengen ima jasna stajališta, načelno podržavamo hrvatsko uključenje pod uvjetom da Hrvatska ispuni sve uvjete, to jest da osigura sigurnost granice i suzbija ilegalne migracije”, kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon razgovora s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Stefom Blokom te dodao da bi Hrvatska morala poštovati i međunarodno pravo.

Cerar: Slovenija srodna s Nizozemskom

Cerar je na zajedničkoj konferenciji za novinare s gostom iz Nizozemske rekao da Slovenija i Nizozemska imaju iste poglede na demokratske vrijednosti i da je Slovenija u tom pogledu srodna s Nizozemskom i ostalim državama skupine Beneluks, a spajaju ih privrženost multilateralizmu te poštovanje vladavine prava.

Blok i Cerar, koji je kao nekadašnji slovenski premijer potaknuo inicijativu približavanja Slovenije državama Beneluksa, složili su se da su međusobni odnosi vrlo dobri te da postoji prostor za njihovo produbljivanje i jačanje.

U središtu razgovora šefova slovenske i nizozemske diplomacije bili su bilateralni odnosi, europske teme i širenje schengenskog područja, a obojica su istaknula važnost vladavine prava i poštovanja međunarodnih ugovora, prenose slovenski izvori po službenim izvorima.

Stajalište o arbitraži

Cerar je istaknuo da osim dobrih diplomatskih odnosa Sloveniju i Beneluks vežu i dobri odnosi na drugim područjima te da su te države, prema njegovim riječima, 2017. među prvima iznijele stajalište kako arbitražnu presudu o graničnom prijeporu Slovenije i Hrvatske treba poštovati i primijeniti u praksi, na čemu im je zahvalio.

U pogledu stanja na zapadnom Balkanu i njegovu priključivanju euroatlantskim integracijama Cerar je kazao da je stajalište Slovenije da se te države integriraju u Europsku uniju i da bi što prije poziv na pregovore o članstvu trebale dobiti Sjeverna Makedonija i Albanija.

Slovenska strana već je u više navrata povezala pitanje hrvatskog ulaska u schengenski prostor s poštovanjem arbitražne presude o granici između Hrvatske i Slovenije, koju je Hrvatska odbacila uz već ranije izraženu ocjenu o kontaminiranosti procesa arbitraže do koje je došlo sa slovenske strane. Hrvatska smatra da je pitanje granica bilateralno te ga dvije strane trebaju zajednički riješiti./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RADONČIĆEV SBB

Komšić i DF su bučni vjetar u političkim pantalonama SDA

Savez za bolju budućnost BiH oglasio se priopćenjem za javnost, u kojem je žestoko napao Demokratsku frontu Željka Komšića. - Umjesto da prizna svoju krivicu...