CERAR: Hrvatska može u Schengen samo ako ispuni sve uvjete

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je danas da je stajalište Slovenije u pogledu uključivanja u Schengen jasno te da Hrvatska mora poštovati vladavinu prava i onemogućavati ilegalne migracije.

“Slovenija u vezi s hrvatskim uključivanjem u Schengen ima jasna stajališta, načelno podržavamo hrvatsko uključenje pod uvjetom da Hrvatska ispuni sve uvjete, to jest da osigura sigurnost granice i suzbija ilegalne migracije”, kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon razgovora s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Stefom Blokom te dodao da bi Hrvatska morala poštovati i međunarodno pravo.

Cerar: Slovenija srodna s Nizozemskom

Cerar je na zajedničkoj konferenciji za novinare s gostom iz Nizozemske rekao da Slovenija i Nizozemska imaju iste poglede na demokratske vrijednosti i da je Slovenija u tom pogledu srodna s Nizozemskom i ostalim državama skupine Beneluks, a spajaju ih privrženost multilateralizmu te poštovanje vladavine prava.

Blok i Cerar, koji je kao nekadašnji slovenski premijer potaknuo inicijativu približavanja Slovenije državama Beneluksa, složili su se da su međusobni odnosi vrlo dobri te da postoji prostor za njihovo produbljivanje i jačanje.

U središtu razgovora šefova slovenske i nizozemske diplomacije bili su bilateralni odnosi, europske teme i širenje schengenskog područja, a obojica su istaknula važnost vladavine prava i poštovanja međunarodnih ugovora, prenose slovenski izvori po službenim izvorima.

Stajalište o arbitraži

Cerar je istaknuo da osim dobrih diplomatskih odnosa Sloveniju i Beneluks vežu i dobri odnosi na drugim područjima te da su te države, prema njegovim riječima, 2017. među prvima iznijele stajalište kako arbitražnu presudu o graničnom prijeporu Slovenije i Hrvatske treba poštovati i primijeniti u praksi, na čemu im je zahvalio.

U pogledu stanja na zapadnom Balkanu i njegovu priključivanju euroatlantskim integracijama Cerar je kazao da je stajalište Slovenije da se te države integriraju u Europsku uniju i da bi što prije poziv na pregovore o članstvu trebale dobiti Sjeverna Makedonija i Albanija.

Slovenska strana već je u više navrata povezala pitanje hrvatskog ulaska u schengenski prostor s poštovanjem arbitražne presude o granici između Hrvatske i Slovenije, koju je Hrvatska odbacila uz već ranije izraženu ocjenu o kontaminiranosti procesa arbitraže do koje je došlo sa slovenske strane. Hrvatska smatra da je pitanje granica bilateralno te ga dvije strane trebaju zajednički riješiti./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BOGOLJUB DODIK

Preminuo otac Milorada Dodika

Bogoljub Dodik, otac srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika preminuo je sinoć.Kako javlja ATV, Bogoljub Dodik preminuo je sinoć oko 23 sata na UKC...