ČELNICI UDRUGE ‘PRSTEN’ I HNS-a: Jačanjam zajedništva do potpune uspostave jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH

Nakon utemeljiteljske skupštine Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata “Prsten” održan je sastanak s predsjednicima stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora (HNS), predvođenih predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Radi se o sada već tradicionalnom radnom susretu predstavnika HNS-a i udruge “Prsten” kojemu je nazočio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić.

Teme sastanka bile su različite, od životnih pa do aktualnih političkih, s obzirom da se, prema riječima predsjednika Udruge Mije Marića, “Prsten” ne bavi politikom, ali se bavi svim drugim aspektima društva koji se ipak isprepleću s politikom, priopćeno je iz HNS-a.

Čović je ukratko predstavio aktualnu političku situaciju kao i okolnosti u kojima se unutar HNS-a okuplja većinski dio predstavnika hrvatskih stranaka.

Izrazio je žaljenje što barem na državnoj razini nije postignut apsolutni konsenzus o zajedničkom nastupu na izborima, no napomenuo je kako ugroze nacionalnih vitalnih interesa u sredinama gdje Hrvati nisu većina ne smije biti.

Predstavnike “Prstena” pozvao je da pomognu u jačanju zajedništva unutar hrvatskog naroda, pa i njihovih političkih predstavnika.

Opći konsenzus sastanka je upravo nužnost jačanja zajedništva koje je neophodno sve do potpune uspostave jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH te da je HNS priča oko koje se mora ustrajati, navodi se u priopćenju.

Na izmjene Izbornog zakona BiH osvrnula se dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, istaknuvši kako “zabluda oko proteklih i još uvijek aktualnih pregovora ne smije biti, jer bi oni davno bili završeni da HNS nema dovoljno ruku da zaustavi za hrvatski narod, štetne prijedloge”.

Sastanku je svoj doprinos dala većina sudionika, kao i podršku Draganu Čoviću kao zajedničkom kandidatu za dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Mario Karamatić dodao je kako su ciljevi približno isti kao i prije četiri godine, osvrnuvši se između ostaloga na stanje u javnom RTV sustavu, kao i na status hrvatskih branitelja prema kojima je zaustavljena nelegalna revizija Zukana Heleza.

Prema riječima Ante Lozančića, predsjednika HSS-a Stjepan Radić, birači će jasno uvidjeti tko radi na razbijanju zajedništva, dok su predsjednik HKDU-a Ivan Musa, predsjednik HSP-a Ante Starčević Milijan Nakić te predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac osim potpore predsjedniku Čoviću i HNS-u, između ostaloga, istaknuli napredak istog od posljednjeg sastanka ovog tipa, ali i pozvali članove “Prstena” da pomognu hrvatskim stranaka u predstojećem izbornom ciklusu.

Predsjednik HDU-a Miro Grabovac, iskazavši podršku Draganu Čoviću, kazao je kako je upravo on osoba koja trpi najviše napada, ali i osoba koja najbolje razumije procese te institucionalnu borbu za dobrobit svoga naroda.

Hrvatsku republikansku stranku predstavljao je zamjenik predsjednika Slaven Bevanda, koji je podsjetio na brojne društvene promjene koje će se odraziti i na nastavak političke borbe za ravnopravnost, odnosno presudne izborne cikluse koji su pred nama.

Predstavnici “Prstena” izrazili su nezadovoljstvo nedolaskom predstavnika HDZ-a 1990, naglasivši važnost ispravnog informiranja javnosti u Republici Hrvatskoj o stanju Hrvata u BiH, navodi se na kraju priopćenja za javnost HNS-a./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HRVATSKA

56 novih slučajeva koronavirusa, šesti bolesnik preminuo

U Hrvatskoj je potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te ih trenutno ima 713, te je zabilježen šesti smrtni slučaj, izvijestio je u nedjelju...