Sve vijesti

BUDIMPEŠTA

ČAVARA I ORBAN: potrebna snažnija podrška institucija EU procesu europskih integracija BiH

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara razgovarao je danas u Budimpešti, u odvojenim susretima na marginama 11. konferencije predsjednika parlamenata Jugoistočne Europe, s predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Lászlom Kövérom i predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbánom, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Čavara je zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci koju Mađarska pruža Bosni i Hercegovini i svim drugim državama regije jugoistočne Europe na njihovom europskom putu. S tim u vezi, predsjedavajući Čavara naglasio je da je Bosni i Hercegovini, zbog složenih odnosa unutar zemlje i snažnih vanjskih utjecaja, potrebna jasna potvrda europske perspektive i podrška EU s ciljem bržeg integriranja naše zemlje u zajednicu europskih država.

Predsjednik Narodne skupštine Mađarske Lászlo Kövér istakao je da se njegova zemlja snažno bori za očuvanje europskih vrijednosti, kao i identiteta i suvereniteta država i naroda unutar EU. Kövér je ponovio stav da je strateški i nacionalni interes Mađarske da podrži proces proširenja EU na sve zemlje jugoistočne Europe s kojima dijeli zemljopisne i povijesne veze.

Čavara i Kövér potvrdili su da dvije zemlje gaje dobre i prijateljske odnose, koje je potrebno dalje unapređivati, posebno na planu ekonomske suradnje. S tim u vezi, predsjedavajući Čavara pozvao je predsjednika Narodne skupštine Mađarske u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

U susretu sa premijerom Mađarske Viktorom Orbánom, potvrđen je zajednički stav o potrebi snažnije podrške institucija EU procesu europskih integracija BiH, kao i svih zemalja jugoistočne Europe.

Predsjedavajući Čavara posebno se zahvalio premijeru Orbánu na otvorenim stavovima koje je iznio tijekom današnje konferencije u Budimpešti, kao i na najavi da će Mađarska izdvojiti dodatna sredstva kako bi podržala Plan rasta vrijedan šest milijardi eura, koji su dužnosnici EU predstavili uz najnoviji paket proširenja. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...