ČAPLJINA: Općina i gospodarstvenici unaprijeđuju ekonomiju zajednice

Mehanizam koordinacije općine Čapljina, zadužen za razvojni proces unaprjeđenja poslovnog okruženja te općine, na redovitom sastanku u petak predstavio je svoje aktivnosti u protekloj godini.

Podsjetili su na pokretanje Elektronskog registra općine Čapljina – LIFE, koji je danas u aktivnoj uporabi i nudi sve potrebne informacije o tome koja je općinska služba nadležna za određeni postupak, koju je dokumentaciju potrebno priložiti za njegovo pokretanje, koliko će postupak koštati i u kojem će roku biti riješen.

E-registar je omogućio preuzimanje odgovarajućih obrazaca i zahtjeva, što gospodarskim subjektima i građanima olakšava pristup uslugama općine te je pokazao svu transparentnost i predvidivost rada općinske uprave (dostupan na www.eregistar.capljina.ba).

Na sastanku je istaknuo kako su racionalizirani i smanjeni iznosi administrativnih taksi, čime Općina nastoji potaknuti investicijsku aktivnost te kako su rokovi za rješavanje postupaka skraćeni za 37 posto, a u slučaju građevne dozvole čak i 50 posto.

Sačinjen je i sveobuhvatni “Investicijski profil općine Čapljina” koji objedinjuje konkretne projektne prijedloge, s istaknutim lokacijama, njihovim potencijalima, uz napomenu kakvu potporu investitor može očekivati.

Pored ostalog, riječi je bilo o jačanju mjera dualnog obrazovanja čiji su sustavi već uspostavljeni kroz dogovorene prakse Srednje škole Čapljina s HEČ-om, pojedinim privatnim kompanijama te kroz ILO projekt uspostave Centra za obuku i prekvalifikaciju koji Srednja škola Čapljina koristi za ugostiteljski smjer.

Na sastanku načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić najavio je susret s bonitetno izvrsnim kompanijama, gdje će biti predstavljene sve bonitetno izvrsne kompanije općine te obećao podršku aktivnostima gospodarstvenika, priopćila je Općina Čapljina.

Inače, Mehanizam koordinacije uspostavljen je u travnju 2018. godine, inicijativom čapljinskog načelnika, u sklopu projekta LIFE, a s namjerom unaprjeđenja okvira za upravljanje lokalnim gospodarskim razvojem i davanju zajedničkog doprinosa procesu razvoja poslovnog okruženja u Općini./HMS/

Najnovije

O KAVAZOVIĆEVOM IZJEDNAČAVANJU NEIZJEDNAČIVOG

OMERBEGOVIĆ: Priopćenje Islamske zajednice BiH povodom terorističkih napada je ogromna i neizbrisiva sramota

Damir Omerbegović objavio je na portalu Prometej.ba otvoreno pismo Reisu-l-ulema Huseinu efendiji Kavazoviću kao reakciju na reakciju Islamske zajednice u BiH na nedavnu seriju...