ČAPLJINA: ​Može li Vlada pomoći Lasti da opet poleti?

Slika od prije nepunih godinu i pol dana, 26. siječnja 2017., ispred vrata tvornice keksa i vafla “Lasta” Čapljina još je živa. Šutljivi radnici, uglavnom radnice, u nevjerici komentiraju što ih je snašlo. “Propala privatizacija, a ne ‘Lasta’,” govorili su tek nešto jedni drugima da kažu, piše Večernji list BiH.

Bez obzira što bi se znali potužiti na niske plaće, u to da će pogoni, donedavnog sinonima Čapljine i nekadašnjeg ponosa juga Hercegovine, stati, nisu vjerovali. – Prestalo se raditi 23. prosinca i nismo pokrenuli proizvodnju. Ništa nam nije rečeno. Kad su nas poslali kući, poslodavac nam ništa nije obrazložio, zašto idemo i do kada ćemo biti kod kuće. Vjerujte, ništa nam nisu rekli sve do petka kad su šefovi poručili poslovođama da dođu ljudi, da su im pripremljeni papiri za odjavu u tvrtki i da se prijave na Zavod za zapošljavanje – zaključio je sad već bivši predsjednik Sindikata radnika “Zvečevo – Lasta” Luka Trtanj.

U međuvremenu, kompleks koji se prostire na impozantnih 6,5 hektara neposredno uz željezničku prugu, utonuo je u sivilo, nalik na ono iz rudarskih gradića iz western filmova. Čeka se Skupština Oko 170 zaposlenih dalo se u potragu za drugim poslom ili reguliranjem uvjeta za mirovine. Neposredno nakon zatvaranja pogona oglasilo se i poslovodstvo većinskog vlasnika – 51 posto, “Zvečeva” iz Požege u Hrvatskoj da je zatvaranje samo privremena mjera.

U dva navrata, tišinu nad sudbinom “Laste” narušavala je Porezna uprava koja je zbog naplate potraživanja licitirala dijelove kompleksa, da bi 22. svibnja iz Općinskog suda u Mostaru stigla informacija – nad Tvornicom keksa i vafla “Lasta” Čapljina, otvoren je stečajni postupak.Uslijedila je nevjerica uz upit – što se čekalo, što se nije brže reagiralo, zašto ranije nije pokrenut stečajni postupak?

– U tijeku su pripreme kako bi radnici na vrijeme mogli prijaviti svoja potraživanja. Uz to, vršimo pripreme za ročišta te Skupštinu povjeritelja, koju čine svi dužnici. – kazala je stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović. Na upit o mogućem pokretanju proizvodnje, stečajna upraviteljica primijetila je kako je za tako nešto potreban novac, kojeg trenutačno nema.

Uglavnom, za Čapljince zanimljivo, da ta mogućnost nije definitivno isključena. Može li federalna Vlada ili netko drugi, pomoći da “Lasta” opet poleti, pitanja su koja lebde u zraku. Mnogo toga ovisit će od Skupštine povjeritelja koja je najavljena za 12. srpnja./HMS/

Najnovije

ŠIROKI BRIJEG

Svoje stihove govorili pjesnici iz Širokog Brijega, Mostara, Rame, Ljubuškog, Posušja i Imotskoga

Posljednji od četiri književna susreta ovogodišnje manifestacije „Književna večer s književnicima s područja Županije Zapadnohercegovačke“, u organizaciji knjižnica ove županije, upriličena je u Narodnoj...