ČAMPARA TVRDI: RS nema pravo pokretanja pitanja o Pelješkom mostu

Aljoša Čampara, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i ministar unutarnjih poslova FBiH u tehničkom mandatu kazao je novinarima da nije bilo razloga da Milorad Dodik pokreće vitalni nacionalni interes po pitanju Pelješkog mosta, jer taj slučaj nije entitetski interes – nego pravo države na otvoreni izlaz na more.

“To ne može biti interes bilo kog entiteta, radi se o pravu države i pravu države na izlaz na more. Normalno bi bilo da svaki državni dužnosnik  štiti interese svoje države, pa i kada je u pitanju i sam Pelješki most”, izjavio je Čampara.

“Nije bilo razloga da pokreće vitalni nacionalni interes, i Republika Srpska nema pravo na pokretanje ovog pitanja”, poručio je Čampara.

Čampara je istaknuo da se sada čeka kako će Narodna skupština Republike Srpske reagirati na ovo.

“Primjereno je da međunarodne institucije, ako nema nekog dogovora, arbitražom odluče tko je u pravu. Mi mislimo da je BiH u pravu i da ima pravo na slobodan pristup moru, što je pravo svake države”, kazao je Aljoša Čampara.

Podsjetimo, posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na zahtjev predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, održava se danas u Banjaluci.

Predsjedništvo BiH je u utorak preglasavanjem, sa dva glasa “za”, članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića, i jednim glasom “protiv” (predsjedatelj Milorad Dodik) usvojilo Zaključak o službenom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske./HMS/

2 COMMENTS

Comments are closed.

Najnovije

PRESJEK STANJA U BiH

Prvi put nakon više mjeseci, danas manje od 300 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini prvi put nakon nekoliko mjeseci bio je u petak ispod 300, čime se nastavio trend smanjenja širenja...