Hrvatski Medijski Servis

ČAMPARA TVRDI: RS nema pravo pokretanja pitanja o Pelješkom mostu

Foto: N1

Aljoša Čampara, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i ministar unutarnjih poslova FBiH u tehničkom mandatu kazao je novinarima da nije bilo razloga da Milorad Dodik pokreće vitalni nacionalni interes po pitanju Pelješkog mosta, jer taj slučaj nije entitetski interes – nego pravo države na otvoreni izlaz na more.

“To ne može biti interes bilo kog entiteta, radi se o pravu države i pravu države na izlaz na more. Normalno bi bilo da svaki državni dužnosnik  štiti interese svoje države, pa i kada je u pitanju i sam Pelješki most”, izjavio je Čampara.

“Nije bilo razloga da pokreće vitalni nacionalni interes, i Republika Srpska nema pravo na pokretanje ovog pitanja”, poručio je Čampara.

Čampara je istaknuo da se sada čeka kako će Narodna skupština Republike Srpske reagirati na ovo.

“Primjereno je da međunarodne institucije, ako nema nekog dogovora, arbitražom odluče tko je u pravu. Mi mislimo da je BiH u pravu i da ima pravo na slobodan pristup moru, što je pravo svake države”, kazao je Aljoša Čampara.

Podsjetimo, posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na zahtjev predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, održava se danas u Banjaluci.

Predsjedništvo BiH je u utorak preglasavanjem, sa dva glasa “za”, članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića, i jednim glasom “protiv” (predsjedatelj Milorad Dodik) usvojilo Zaključak o službenom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske./HMS/

About the Author
  1. BrkoReply

    Sta ti znaš o vitalnom nacionalnom interesu to te tako Komšić naucio

  2. MostaracReply

    Sta ti znaš o zakonima mora

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte