CAMERON: NATO saveznice trebaju pojačati potrošnju i proizvodnju za vojsku

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron pozvao je u srijedu NATO saveznice da pojačaju potrošnju i proizvodnju za vojsku, u podršci Ukrajini u jeku aktualne ruske invazije.

– Saveznici trebaju pojačati i trošiti više na vojsku suočeni s kontinuiranom ruskom agresijom i opasnijim svijetom – naglasit će Cameron u govoru koji će održati povodom 75 godina NATO-a koji je osnovan 4. travnja 1949. godine.

Britanski ministar tražit će od saveznika da podrže inicijative koje predvode Britanci za nabavku projektila i streljiva NATO standarda za ukrajinske oružane snage. Velika Britanija potrošila je milijarde dolara na podršku Ukrajini od 2022. godine kada je počela invazija.

– S obzirom na to da je Ukrajina bliža NATO-u nego ikada, moramo održati kritičnu podršku koja je Ukrajini potrebna da dobije rat – kazao je Cameron.

Na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a Cameron će također poželjeti dobrodošlicu švedskom ministru vanjskih poslova Tobiasu Billstromu u NATO savez.

Švedska se službeno pridružila NATO-u u ožujku, dvije godine nakon što ju je ruska invazija na Ukrajinu primorala da preispita svoju nacionalnu sigurnosnu politiku i zaključi da je podrška alijansi najbolja garancija sigurnosti skandinavske zemlje.

Cameron je također ukazao na posvećenost NATO-a integraciji Ukrajine u alijansu, potvrđujući konsenzus svih saveznika o budućem članstvu Ukrajine u NATO-u.

U veljači je Britanija najavila novi paket sankcija Rusiji i priopćila da nastoji umanjiti arsenal oružja i ratni potencijal ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Reuters./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img