RAVNO SE POVEZUJE S JADRANSKOM OBALOM

Butković i Šimunović potpisali ugovor o izgradnji ceste Zavala-Orahov Do-Slano

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi RH Oleg Butković i načelnik općine Ravno Andrija Šimunović potpisali su u petak u Ravnom Ugovor o izgradnji regionalne ceste R428, dionica Zavala-Orahov Do-Granica RH (Slano), vrijedan oko 7,3 milijuna eura.

Rok za izgradnju spomenute ceste je 2 godine.

Ministar Butković stigao je u Ravno s predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a Draganom Čovićem nakon što su u Mostaru održali koordinacijski sastanak.

Po riječima ministra Butkovića, prije godinu dana razgovarali su u obnovi ove ceste, vrlo važne za razvoj ovog kraja općine Ravno, prenosi Fena.

– Radi se o dionici Zavala-Orahov Do- Granica s RH, ukupne duljine 10 kilometara, čija je vrijednost negdje oko 7,3 milijuna eura. Vlada RH je na svojoj sjednici prije otprilike mjesec dana donijela odluku da će financijski pomoći u realizaciji i ovog vrlo važnog projekta – istaknuo je Butković.

Ministar je zahvalio načelniku općine Ravno kao i Čoviću koji je koordinirao, kako kaže, cijelo vrijeme.

– Svečano smo potpisali sporazum i nakon njegova potpisivanja općina Ravno će krenuti u natječaj oko izbora izvođača, a nakon toga će se kroz dvije godine financijski i operativno realizirati taj projekt koji definitivni otvara nove mogućnosti za ovu općinu i za ljude koji ovdje žive i u turističkom, i u gospodarskom i demografskom smislu. Naravno, da će se neke stvari odvijati na pozitivniji način nego što je to bilo do sada – istaknuo je hrvatski ministar.

Načelnik općine Ravno Andrija Šimunović kazao je kako je riječ o najvrjednijem projektu koji će se realizirati na prostoru općine Ravno u zadnjih 30 godina.

– Projektom će se osigurati najkraća i najkvalitetnija prometna povezanost Ravnog, ovog dijela općine Popova polja s Jadranskom magistralom, a odmah sutra i sa svim cestovnim pravcima koji budu povezivali jug RH, ali isto tako i prema općini Neum i susjednim općinama prema Republici Srpskoj – kazao je Šimunović, izrazivši uvjerenje “da ćemo se 2025. godine voziti budućom cestom”.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović smatra kako će se zbog ovog infrastrukturnog projekta ljudi početi vraćati u općinu Ravno.

Naglasio je kako žele imati mrežu prihvatljivih prometnica i kad je u pitanju i veza s Ljubinjem odnosno Trebinjem.

Također, kada je u pitanju i ova prometnica koja će u potpunosti otvoriti jednu novu dimenziju prema RH i Jadranskom moru, koja je, smatra, prevažna zbog lokaliteta, turističkih i poljoprivrednih ambicija.

– Time bi općina Ravno dobila jednu potpuno novu dimenziju i postala idealno mjesto za život – poručio je Čović.

Referirajući se na jutrošnji sastanak u Mostaru, ministar Butković je kazao kako su s Čovićem razgovarali o čitavom nizu velikih infrastrukturnih projekata koji su realizirani u posljednjih nekoliko godina u vrijeme Vlade Andreja Plenkovića.

Riječ je, kako kaže, o velikim projektima koji su realizirani između dviju susjednih i prijateljskih država, a to je most Svilaj, most Gradiška, i čitav niz drugih infrastrukturnih projekata.

Dalje je naveo kako su razgovarali i o koridoru Vc kroz BiH, gdje Hrvatska snažno podupire realizaciju i završetak tog najvažnijeg cestovnog infrastrukturnog projekta, jer je i Hrvatska pri završetku tih, ističe, 88 kilometara, a ostalo joj je još nekoliko kilometara, dio Mađarske granice.

Pored toga, razgovarali su i drugim budućim velikim infrastrukturnim projektima, kao što je most kod Orašja, zračnoj liniji Zagreb -Mostar u smislu iznalaženja povoljnijih termina koji bi bili prihvatljiviji stanovništvu koje putuje prema Zagrebu, ali i prema drugim svjetskim destinacijama.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH kaže kako će najavljena zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH obuhvaćati i projekte koji su već pokrenuti.

Zahvalio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću što pomaže projekte važne za Hrvate u BiH, ali i za cijelu BiH.

Upitan o Trgovskoj gori, tj. informaciji da BiH od hrvatskog Ministarstva gospodarstva nije dobila obavijest o pokrenutom postupku izrade studije utjecaja na okoliš, ministar Butković naglasio je kako Hrvatska, kada se gleda unatrag nekoliko godina i više, nije bila ta koja je opstruirala bilo kakav projekt.

– Mi smo uvijek zagovarali da se projekti realiziraju, ali vidjet ćemo konkretno oko ovoga, pa ćemo se očitovati – poručio je hrvatski ministar./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img