BURA U EUROPSKOM PARLAMENTU Weber napao Ciprasa: Ne lažite ljudima

Grčki premijer Alexsis Tsipras održao je danas govor u Europskom parlamentu u kojem je rekao da je politika rezova zarobila grčku ekonomiju u začarani krug recesije. – To nije bilo okretanje leđa Europi, to je bio povratak temeljnim europskim vrijednostima – rekao je Tsipras i dodao da je Grčka pretvorena u laboratorij za politiku štednje i rezova, izviještava Večerenji list.

Tsipras je rekao da su dobili mandat kako bi donijeli socijalno pravedno rješenje problema. – Mislim da se grčki narod postavio, moramo slušati što je rekao. Ovo je bio hrabar izbor grčkog naroda – rekao je Tsipras.

– Ovo nije grčki problem, ovo je europski problem i europski problemi traže europska riješenja – poručio je Tsipras. Dodao je da Grčka treba sporazum sa svojim susjedima koji pokazuje da ‘ima svjetla na kraju tunela’ i koji donosi potrebne reforme – rekao je, prenosi Guardian.

Weber oštro po Tsiprasu: Ne lažite ljudima, rezanje dugova neće naštetiti bankama

Tsiprasu je oštro odgovorio šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke, njemački konzervativac Manfred Weber. – Ako nam dolazi grčki premijer, trebao bi se ispričati za one krajnje neprihvatljive izjave, a on je šutke prešao preko njih – poručio je Weber koji je istaknuo da su Tsipras i njegova Vlada odgovorni za ovu europsku krizu. – Uništavate povjerenje u Europi – dodao je Weber. – Gospodine Tsipras, europski ekstremisti vam plješću. Okružili ste se krivim prijateljima – rekao je Weber.

– Ne lažite ljudima, rezanje dugova neće naštetiti bankama, već medicinskim sestrama u Slovačkoj i javnim djelatnicima u Finskoj – rekao mu je Weber.

‘Grčka mjesečari prema Grexitu’

Vođa liberala u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt upozorio je da Europa ‘mjesečari prema Grexitu’. Poručio je Tsiprasu da prekinu klijentelistički sistem u grčkoj politici, kao što je nagrađivanje pristaša poslovima, da smanje javni sektor i prekinu povlastice vojsci, ortodoksnoj Crkvi, grčkim otocima i političkim strankama.

– Grčka nikada nije imala premijera s tako jakim mandatom kao vi. Morate izaći s prijedlogom paketa reformi, ovo nije situacija ‘kokoš ili jaje’. Izbor je vrlo jednostavan, želite li biti zapamćeni kao premijer koji je donio nesreću ili kao pravi revolucionar koji je modernizirao zemlju.

‘Ako imate hrabrosti trebali biste izvesti grčki narod iz eurozone’

Britanski zastupnik u EU parlamentu Nigel Farage (UK Independence Party) rekao je kako je europski projekt počeo umirati i da je plan propao. – Cijeli Mediteran je u krivoj valuti, imamo novi Berlinski zid koji se zove euro – rekao je Farage i osvrnuo se na Weberov napad na Tsiprasa nazvavši ga odvratnim.

– Ako imate hrabrosti trebali biste izvesti grčki narod iz eurozone. Da, bit će teško prvih par mjeseci, no s podcijenjenom valutom i prijateljima diljem svijeta ćete se oporaviti – dodao je.

‘Konačni rok ističe krajem ovog tjedna’

Eurozona je Grčkoj dala rok do četvrtka da predstavi nove prijedloge kako bi osigurala dogovor s kreditorima, javlja BBC. Za nedjelju je sazvan summit EU, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je kako je ovo ‘najkritičniji trenutak u povijesti eurozone’.

– Konačni rok ističe krajem ovog tjedna, kazao je Tusk nakon izvanrednih pregovora u Bruxellesu.

Eurozona je od Grčke očekivala da podnese novi plan u utorak, no to se nije dogodilo.

U nedjelju će se tako održati summit svih 28 članica EU i to samo dan nakon što će o novom prijedlogu raspravljati ministri financija eurozone./VLM/HMS/

Najnovije

SJAJAN REZULTAT

Košarkaši BiH su na Europskom prvenstvu!

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras na Ilidži Latviju rezultatom 79:73 i ovim trijumfom je osiguran plasman na Europsko prvenstvo, piše Sportsport.ba. Latvija...