BUNOZA: Nacrt Zakona o sudu je posljednja verzija kompromisa, žao mi je što ne postoji volja da se usvoji

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je nakon sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, sa čijeg dnevnog reda je i danas povučen Nacrt zakona o sudu BiH, izjavio novinarima da je i dalje sporno sjedište Apelacijskog odjela.

– Ministarstvo pravde BiH je, nakon što nekoliko mjeseci nismo mogli dogovoriti da li da to bude Istočno Sarajevo ili Banja Luka, mi smo odlučili ponuditi jedno kompromisno rješenje, da se u roku od godinu dana odredi sjedište, a da do tada bude gdje je i sada, u Sarajevu – kazao je ministar Bunoza.

Također, dodao je, ima i razgovora u vezi kaznenih nadležnosti suda ukoliko se radi o kaznenom djelu koje je počinjeno na teritoriji jednog entiteta.

– Čujem priče, netko kaže proširene su, neko kaže smanjene su. Međutim, prava istina je da su one precizirane i u skladu s međunarodnim standardima. Bio sam u tužiteljstvu, razgovarao i s relevantnim predstavnicima Suda BiH i pitao što je u praksi najveći problem kada preuzimate neki predmet, a radi se o kaznenom djelu koje je počinjeno na teritoriji jednog entiteta. U posljednjih 20 godina bilo je tridesetak takvih slučajeva – naveo je ministar pravde BiH.

Dodao je da su, upravo zbog činjenice da je trenutni zakon proizvoljan, nejasan, iz Venecijanske komisije zahtijevali “precizirajte jasno te situacije“.

– Mi smo samo primijenili Aneks 4 Daytona i odredbu članka 83 Ugovora o funkcioniranju Europske unije, pod kojim uvjetima, za koje oblasti kaznenog djela može se preuzeti gonjenje. Dakle, nije smanjena nadležnost, nije proširena, ona je jasna i precizirana – kazao je Bunoza.

Istaknuo je da svaki zakon koji je donesen, gdje je predlagač bilo Ministarstvo pravde, “predstavlja značajan napredak za državu BiH, nikad na štetu entiteta niti na štetu konstitutivnih naroda ili ostalih“.

Ministar pravde BiH kaže da su, kada je riječ o Nacrtu zakona o sudu BiH, morali jasno napisati kaznene nadležnosti Suda BiH i morali su osigurati neovisan drugostupanjski sud.

– Mislim da je ova posljednja verzija kompromisna i žao mi je što još uvijek ne postoji volja. Nadam se da ćemo uskoro i to pitanje riješiti – kazao je Bunoza.

Na novinarsko pitanje što će se u vezi s ovim zakonom događati u narednom razdoblju, odgovorio je da zakon postoji, te da se u roku od deset minuta može dogovoriti i može se naći na sjednici Vijeća ministara BiH.

Izrazio je zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH danas usvojilo izmjene i dopune Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img