Sve vijesti

OBJAVILI AMERIKANCI

Broj stanovnika Zemlje premašio osam milijardi

Ljudska vrsta je premašila brojku od osam milijardi, s dužim životnim vijekom koji nadoknađuje nižu stopu nataliteta, ali rast svjetske populacije nastavlja dugoročni trend usporavanja, priopćio je američki Ured za popis stanovništva.

Ured procjenjuje da je globalna populacija premašila tu cifru 26. rujna, datum za koji agencija tvrdi da ga je prihvatila s rezervom.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je taj broj dostignut deset mjeseci ranije, nakon što su 22. studeni 2022. godine proglasile “Danom osam milijardi”, istaknuo je Ured za popis stanovništva u priopćenju .

Razlika je zbog toga što zemlje različito broje ljude – ili ih uopće ne broje. Mnogima nedostaju sustavi za evidentiranje rođenja i smrti. Neke od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, kao što su Indija i Nigerija, nisu provele popise stanovništva duže od desetljeća, navodi ured.

Dok je rast svjetske populacije i dalje brz, sa šest na osam milijardi od početka milenija, stopa je usporena od udvostručenja između 1960. i 2000. godine, prenosi AP./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...