SRPSKI IZASLANIK U FEDERALNOM DOMU NARODA

BROĆETA: Ne smijemo dozvoliti naseljavanje migranata u HBŽ

Izaslanik Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta rekao je da otvaranje kampa Lipa govori da je pojedinim dužnosnicima u BiH stalo da migranti ostanu, a ukazao je i na još nepotvrđenu informaciju da bi migrantski kampovi trebali biti otvoreni u Hercegbosanskoj županiji što se, kaže, ne smije dogoditi.

Broćeta smatra da bi FBiH trebala, po uzoru na Republiku Srpsku, donijeti odluku da na prostoru tog entiteta nema zadržavanja migranata.

– Ponovno otvaranja kampa Lipa jasno govori da je pojedinim dužnosnicima BiH koji dolaze iz FBiH stalo da oni tu i ostanu. Da nije tako, pomjerili bismo se s mrtve točke za godinu i pol dana koliko tamo borave. U kampu su za kratko vrijeme dobili struju, vodu, internet, sve na srpskoj zemlji gdje je kamp i napravljen. Dobili su sve ono na što mnogi Srbi još čekaj – rekao je Broćeta.

On je dodao da zabrinjava i to što se iza kulisa, prema još neslužbenim informacijama, priprema scenarij da se u narednih šest mjeseci otvaraju kampovi za migrante u Hercegbosanskoj županiji koja se ubraja u red najmanje naseljenih.

– Koja god općina na prostoru Hercegbosanske županije bude u pitanju, pozivam sve nadležne, prije svega županijsku Vladu, da ne dozvoli naseljavanje Pakistanaca, Marokanca i drugih u našu županiju – rekao je Broćeta i dodao da naseljavanje migranata ni u kom slučaju nikome ne bi dobro donijelo.

Ukoliko se krene u realizaciju takvog projekta u Hercegbosanskoj županiji, Broćeta kaže da će se svi zajedno morati oduprijeti pritiscima viših razina jer bi ovo, osim nekoliko privatnih interesa, imalo katastrofalne posljedice na nerazvijenu županiju i trajno raseljavanje malobrojnih stanovnika.

Ovo je ozbiljna tema koja će iz godine u godinu biti sve složenije, mišljenja je Broćeta koji je istaknuo da BiH i FBiH kako bi riješile tu situaciju moraju uvesti funkcionalnost institucija, ali je postavio pitanje i kako kada je Vlada FBiH u tehničkom mandatu.

Za danas je najavljeno otvaranje novog privremenog prihvatnog centra “Lipa”, između Bihaća i Bosanskog Petrovca, sa smještajnim kapacitetom do 1.500 migranata.

Centar će omogućiti smještaj i obiteljima s djecom, djeci bez pratnje i samcima, najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Stanovništvo8većinski srpsko) Bosanskog Petrovca zabrinuto je zbog načina rješavanja migrantske krize u kampu “Lipa”, jer ne želi da se migranti zadržavaju na prostoru njihove općine./Srna/HMS/

Najnovije

STUTTGART

Pretres u Mercedesu zbog sumnje na korupciju

Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu, pored Stuttgarta, pretreseni su u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru...