BRNABIĆ: Podnijela bih ostavku kada bi mi netko zatražio međunarodnu istragu

Srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je kako bi trenutačno podnijela ostavku kada bi joj netko, kao predsjednici vlade, zatražio međunarodnu istragu o izborima.

Govoreći o rezoluciji Europskog parlamenta koji je u četvrtak predložio međunarodnu istragu o nepravilnostima na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, kazala kako nema namjeru razgovarati ni s kim nakon usvajanja te rezolucije.

“Ja nemam nikakvu namjeru razgovarati ni s kim nakon usvajanja te rezolucije. Ja bih voljela vidjeti da netko dođe i da mi traži međunarodnu istragu, da ja kao predsjednica vlade, pa makar i u tehničkom mandatu, dozvolim međunarodnu istragu u vlastitoj zemlji, ja bih, vjerujte, tog trenutka dala ostavku kada bi mi neko to tražio“, kazala je Brnabić.

U četvrtak je Europski parlament predložio rezolucijom međunarodnu istragu o nepravilnostima na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji održanim krajem prošle godine te je pozvao na obustavu financiranja Srbije ako se pokaže da su srpske vlasti “izravno uključene u prijevaru birača”.

“Istragu mogu provesti samo naše institucije, nikad ne bih ni razgovarala o tome”, rekla je Brnabić za Radio-televiziju Srbije.

Podpredsjednica Stranke slobode i pravde i čelnica izborne liste Srbija protiv nasilja (SPN) Marinika Tepić nazvala je usvajanje rezolucije Europskog parlamenta “pozitivnom porukom” koja pomaže građanima Srbije i njezinim institucijama u optimizmu da će idući izbori biti “slobodni i pošteni”.

Rezolucija razgraničava Aleksandra Vučića od institucija države koje je unakazio i učinio ih sudionicima u izbornoj krađi, rekla je Tepić novinarima u Strasbourgu gdje su u četvrtak otputovali predstavnici srbijanske oporbe.

No srbijanska premijerka smatra da će za generacije ostati upisano da su u Srbiji postojali politički akteri koji su tražili ukidanje suvereniteta vlastite zemlje.

“Rezolucije dođu i prođu to kažem i dan poslije. Ovo što je uradila srbijanska oporba u Strasbourgu ostat će upisano za generacije, da su postojali ljudi koji su tražili ukidanje suvereniteta vlastite zemlje jer kada se traži međunarodna istraga, to predstavlja to”, kazala je Brnabić.

U Srbiji su rezolucijom Europskog parlamenta, kojom je zatražena međunarodna istraga o nepravilnostima na prosinačkim izborima, zadovoljni predstavnici proeuropske oporbe okupljeni u koaliciji Srbija protiv nasilja ali vladajući ne skrivaju ljutnju jer drže da rezolucija nije u interesu demokratskih vrijednosti.

Međutim europarlamentarci ističu da izbori nisu “održani u poštenim uvjetima”, a zabrinuti su zbog “navoda o raširenosti i sustavnosti prijevara koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji”, što su u svojim primjedbama istaknuli i međunarodni promatrači čije finalno izvješće se očekuje do kraja veljače./Fena/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img