BRKIĆ: Snažno osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić danas je sudjelovao na ministarskom sastanku u sklopu 9. Foruma strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i Jadransko-jonsku inicijativu (JJI) u Šibeniku.

Brkić je upozorio na činjenicu da svijet prolazi kroz još teži i manje predvidljiv period od onoga s kojim smo se suočili na kraju bosanskohercegovačkog predsjedavanja EUSAIR-om i JJI-om u svibnju prošle godine. Ponovio je da Bosna i Hercegovina u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica te da snažno osuđuje agresiju Rusije kao i kršenje međunarodnog prava.

Ocijenio je da migracijski pritisci te problem odlaska obrazovanih, posebno na Balkanu, pokazuju da se još mnogo toga mora učiniti za jačanje naše otpornosti i spremnosti za brz i adekvatan odgovor.

– Snažna regionalna suradnja na svim razinama u našoj Jadransko-jonskoj regiji trebala bi biti odgovor na nova neželjena kretanja i nepredviđene događaje – naglasio je Brkić i dodao da je proces revizije EUSAIR-a, koji je otpočeo za vrijeme predsjedavanja Bosne i Hercegovine, dobio zamah i već polučio rezultate.

Istakao je da je od početka procesa revizije, Bosna i Hercegovina dala veliku podršku zajedno s Republikom Hrvatskom, posebno za uspostavu novog socijalnog stupa (TSG5), naglašavajući važnost poboljšanja socijalne zaštite u makroregionalnoj strategiji u skladu s politikama EU.

U kontekstu bolje regionalne suradnje, naglasio je značaj gospodarske povezanosti, uključivanja mladih u Strategiju kao i uspostave Vijeća mladih. Kada je riječ o europskim integracijama, osvrnuo se na odluku koju je Europsko vijeće donijelo 21. ožujka 2024. o otvaranju pristupnih pregovora s BiH te poručio da bi EUSAIR trebao zacrtati način kako dalje doprinijeti bržoj EU integraciji zemalja zapadnog Balkana.

Ocijenio je izuzetno važnim dodatnu financijsku podršku EU gospodarstvima zemalja regije te upozorio kako treba uložiti više napora i pomoći kako bismo ispunili potrebne kriterije.

Na kraju svog obraćanja Brkić je čestitao Republici Hrvatskoj na uspješnom predsjedavanju EUSAIR-om i JJI-om, a Republici Grčkoj poželio puno uspjeha u predstojećem predsjedavanju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img