ZAMJENIK MINISTRA VANJSKIH POSLOVA BIH

BRKIĆ: SDA izigrala dogovor o Izbornom zakonu, s novim partnerima možemo to pitanje riješiti do kraja godine

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), kazao je za N1 kako očekuje da u ovoj godini, nakon što se uspostavi nova Vlada Federacije BiH, dođe do izmjena Izbornog zakona BiH. On je poručio da se na zakazanoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade republike Hrvatske neće razgovarati o ovom Zakonu.

Bio je na regionalnoj turneji zajedno sa šefom diplomacije Konakovićem. Upitan hoće li biti nekog učinka od svih tih susreta, Brkić je rekao da nakon izbora i formiranja Vijeća ministara postaje fina, uobičajena praksa da se posjete zemlje susjedi.

-Konaković je prvo posjetio Bruxelles, a zbog nemilih događaja bio je u Turskoj. Onda je došla regionalna turneja. Sva pitanja želimo rješavati, a imamo i zajedničke interese. Sa Srbijom želimo u Europsku uniju, a Hrvatska je naš najveći zagovornik na putu ka EU, rekao je Brkić.

Komentirao je i navode da će se na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara Bih i Vlade RH naći tema Izbornog zakona BiH.

-Izborni zakon BiH neće biti predmetom zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske. Izborni zakon se treba dogovoriti šest mjeseci nakon uspostave vlasti, točnije nakon što dobijemo Vladu FBiH. Na svim tim sastancima tijekom bilateralne posjete Hrvatskoj nismo uopće razgovarali o Izbornom zakonu, rekao je Brkić.

Na upit postoji li već načelni dogovor parlamentarne većine o izbornoj reformi, Brkić je rekao da su izmjene Izbornog zakona dio obveza koje parlamentarna većina ima od Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

-Vrijeme nam je prošlo, da Bog dao da smo se davno dogovorili. Postoji nekoliko modela, nekoliko rješenja koje treba izbrusiti. Ako postoji politička volja vrlo lako je doći do rješenja. Vjerujem da kod naših partnera postoji volja, rekao je Brkić.

Odgovarajući na pitanje u koga ima više povjerenja – “Trojku” ili SDA, kada je u pitanju Izmjena Izbornog zakona BiH, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH rekao je da je SDA vrlo jasno dala do znanja da je kupovala vrijeme da se ne dogovori te je podsjetio na na Mostarski sporazum.

Izrazio je Brkić i uvjerenje da se do kraja ove godine može doći do dogovora.

-Vjerujem da s partnerima iz “Trojke”, “Šestorke” ili “Osmorke” možemo doći do izmjena Izbornog zakona. Nakon što se formira Federalna vlada i ti će se dogovori otvoriti i staviti pred Parlamentarnu skupštinu. To je svakako u okviru ove godine, rekao je Brkić./R. I./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img