BRKIĆ S EUROPSKOM POVJERENICOM: BIH zemlja primjer u povratku ilegalnih migranata u zemlje podrijetla

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas s povjerenicom Europske komisije za unutarnje poslove Ylvom Johansson u Buxellesu

Razgovarano je o usuglašavanju vizne politike Bosne i Hercegovine s viznom politikom Europske unije, problemu ilegalnih migracija, kao i o Sporazumu između Bosne i Hercegovine i EU o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija europske granične i obalne straže u Bosni i Hercegovini (Frontex).

Brkić je izvijestio sugovornicu o protekloj godini rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine napomenuvši da je Vijeće ministara BiH uspostavljeno u rekordnom roku, što je pozitivan impuls i poticaj za ubrzanje reformskih procesa.

Istaknuo je da je rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine usmjeren na poboljšanje prohodnosti zajedničkih projekata, nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na europskom putu, što svakako ostaje u fokusu rada institucija Bosne i Hercegovine.

Dodao je i da je Bosna i Hercegovina tijekom proteklih mjeseci pokazala svoju čvrstu predanost Europskoj uniji i stopostotnim usklađivanjem sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije.

Brkić je informirao je Johansson da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo novi Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između Bosne i Hercegovine i EU o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija europske granične i obalne straže u Bosni i Hercegovini (Frontex ) s ciljem bolje kontrole ilegalnih migracija.

Također je napomenuo da je izvršeno i djelomično usklađivanje vizne politike s viznom politikom Europske unije na način da je Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uvedena obveza posjedovanja vize za ulazak, izlazak, tranzit ili boravak na teritoriji BiH za državljane Bahreina i Sultanata Oman.

Povjerenica Johansson iskazala je poseban interes za stanje ilegalnih migracija u Bosni i Hercegovini naglasivši je da je problem ilegalnih migracija regionalni fenomen vezan za pitanja bezviznog režima sa zemljama s kojim Europska unija ima uspostavljen vizni režim.

Napomenula je da je Bosna i Hercegovina zemlja primjer kod pitanja povratka ilegalnih migranata u zemlje podrijetla.

Brkić je izrazio je nadu da će Europska komisija prepoznati napredak Bosne i Hercegovine u svom narednom Izvještaju i preporučiti Europskom vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img