AHMETOVIĆA NIJE BILO

Brkić parlamentarcima iz Njemačke: Vaš posjet doprinijet će da Bundestag bolje spozna činjenice o BiH

-Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas s članovima izaslanstva Parlamentarne skupine za jugoistočnu Europu njemačkog Bundestaga – Josipom Juratovićem, Borisom Mijatovićem i Thomasom Hackerom.

Teme razgovora bile su aktualna politička situacija u BiH, europske integracije, bilateralni odnosi BiH i SR Njemačke, regionalna suradnja te sigurnosni izazovi uslijed ruske agresije na Ukrajinu.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je zahvalnost Saveznoj Republici Njemačkoj na njenom interesu, emociji i posvećenosti regiji zapadnog Balkana, posebice kada je riječ o potpori na putu u EU.

Naglasio je da je i BiH, kao i zemlje regije, dio Europe, te da se želi što prije integrirati u europsku obitelj, ocijenivši da je europska integracija regije više nego ikad važna za stabilnu i sigurnu europsku budućnost.

Podsjetio je da se ove godine obilježava 20 godina od summita u Solunu, na kojem je obećana europska budućnost zapadnog Balkana, izražavajući nadu da će se razlozi za političku nestabilnost regije okončati proširenjem EU na zapadni Balkan.

Dodao je da u tom procesu vrlo važnu ulogu ima i službeni Berlin.

U tom smislu, izrazio je zahvalnost na otvaranju dijaloga o budućnosti zapadnog Balkana u Bundestagu te istaknuo da na našem putu u EU trebamo prijatelje i partnere, posebice kada je riječ o političkoj stabilnosti i pomirenju.

Potom se osvrnuo na usvajanje rezolucije prošle godine u Bundestagu pod nazivom „Potpora Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti“, od koje se očekivala izbalansiranost, a ne zlouporaba u predizborno vrijeme.

Izrazio je zadovoljstvo što će posjet članova njemačkog izaslanstva svim dijelovima BiH doprinijeti boljim upoznavanjem sa situacijom u našoj zemlji te doprinijeti novom svjetlu, spoznajama i stavovima u Bundestagu, utemeljenim, prije svega, na činjenicama o BiH.

Zamjenik Brkić upoznao je sugovornike s reformskim procesima koji stoje pred BiH na putu u EU, nakon dobivanja kandidatskog statusa, političkom situacijom i formiranjem vlasti na državnoj razini.

Naglasio je da dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja ostaju prioritet vanjske politike BiH, te naglasio značaj Berlinskog procesa.

Članovi izaslanstva njemačkog Bundestaga čestitali su BiH na dodjeli kandidatskog statusa za članstvo u EU i naglasili da je sada potrebno intenzivno raditi na provedbi reformi kako bi se jačale institucije i ubrzao europski put BiH.

Istaknuli su važnost unapređenja odnosa BiH i Njemačke, s naglaskom na parlamentarnu suradnju. Izrazili su nadu da će u našoj zemlji što prije doći do formiranja Skupine prijateljstva u Parlamentarnoj skupštini BiH te tako intenzivirati parlamentarnu suradnju između dvije zemlje.

Izvijestili su i o inicijativi za uspostavljanje parlamentarne suradnje u okviru Berlinskog procesa. Ponovili su da su odnosi Bosne i Hercegovine i SR Njemačke vrlo dobri i prijateljski te da će Njemačka nastaviti s potporom i pomoći BiH na njenom putu u EU i NATO, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Zanimljivo, na sastanku nije sudjelovao zastupnik SPD-a u Bundestagu Adis Ahmetović kojega je nekolicina sarajevskih medija pogrešno titulirala specijalnim izvjestiteljem Bundestaga za Bosnu i Hercegovinu./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img