Brkić i Štucin razgovarali o europskom i NATO putu BiH

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo tog ministarstava na bilateralnim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, koje su održane danas u Sarajevu. Izaslanstvo MVEP Republike Slovenije na bilateralnim konzultacijama predvodio je državni tajnik Marko Štucin.

Teme konzultacija bile su bilateralna suradnja, politički i ekonomski odnosi, europski i NATO put Bosne i Hercegovine te regionalna suradnja.

Zamjenik ministra Brkić i državni tajnik Štucin suglasili su se da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije dobri, prijateljski i na visokoj razini, te praćeni redovitim političkim dijalozima i razmjenom posjeta.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je zahvalnost Republici Sloveniji za potporu na putu ka EU i suradnji s NATO-om, a posebice na zalaganju za otvaranje pregovora za članstvo BiH u EU.

Naglasio je da je potpora Republike Slovenije reformskim i integracijskim procesima u BiH kontinuirana i jasno izražena, kao i spremnost za pružanje tehničke pomoći. Ocijenio je da je od iznimne važnosti da Bosna i Hercegovina dobije odluku o početku pregovora o pristupanju te da je od obostranog interesa, i Bosne i Hercegovine i Europske unije, da se što prije prepozna da su interesi u potpunosti usklađeni.

Kada je riječ o regionalnim odnosima, Brkić je naglasio važnost regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa unutar procesa proširenja i stabilizacije te pristupanja Europskoj uniji. Dodao je da naše aktivno sudjelovanje u regionalnim inicijativama, uključujući i Berlinski proces, doprinosi jačanju i ispunjavanju kriterija i standarda za pristupanje EU.

Govoreći o ekonomskim pitanjima, on je istaknuo da je Slovenija među najvažnijim trgovinskim partnerima Bosne i Hercegovine te politička suradnja i prijateljski odnosi dviju zemalja povoljno utječu i na daljnje širenje opsega sveukupne gospodarske suradnje, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img