Britanski parlament usvojio zakon o slanju azilanata u Ruandu

Britanski premijer Rishi Sunak obećao je u ponedjeljak, na dan kad je gornji dom parlamenta donio potrebni zakon, da će u roku od 10 do 12 tjedana početi slati u Ruandu tražitelje azila na obradu njihovih zahtjeva, što je mjesecima odgađano zbog parlamentarnih pokušaja izmjene plana.

Sunak je objavio da je vlada rezervirala komercijalne čarter zrakoplove i obučila osoblje da šalje migrante u Ruandu, što je politika za koju se nada da će osnažiti njegovu Konzervativnu stranku prije izbora kasnije ove godine.

Dom lordova dugo je odbijao podržati zakon, koji je bez dodatnih mjera zaštite i izazivao je podjele, ali je na kraju popustio nakon što je Sunak rekao da će vlada prisiliti parlament da zasjeda onoliko dugo koliko je potrebno kako bi se usvojio.

“Nema ako, nema ali. Ovi letovi idu za Ruandu”, rekao je Sunak na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak.

Deseci tisuća migranata, od kojih mnogi bježe od ratova i siromaštva u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji, stigli su do Britanije posljednjih godina prelaskom La Manchea u malim čamcima na riskantnim putovanjima koja organiziraju bande krijumčara ljudi.

Zaustavljanje dotoka migranata je prioritet za vladu, ali kritičari kažu da je plan da se ljudi deportiraju u Ruandu umjesto da se tražitelji azila rješavaju u Britaniji nehuman.

Oni navode zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u istočnoafričkoj zemlji i rizika da bi tražitelji azila mogli biti vraćeni u zemlje u kojima su suočeni s opasnošću.

Sunakov novi zakon propisuje da se neka postojeća britanska pravila o ljudskim pravima neće primjenjivati i da britanski suci moraju tretirati Ruandu kao sigurnu destinaciju, što je pokušaj da se poništi odluka Vrhovnog suda koja je plan proglasila nezakonitim.

Također ograničava mogućnosti pojedinaca na žalbu samo na iznimne slučajeve.

Govoreći prije usvajanja zakona, Sunak je rekao da su zračne luke spremne, mjesta rezervirana za letove i da je 500 pripadnika pograničnih službi spremno ispratiti migrante “sve do Ruande”.

Prema politici formuliranoj prije dvije godine i dogovorenoj s Ruandom, svaki tražitelj azila koji ilegalno stigne u Britaniju bit će poslan u Ruandu prema shemi za koju vlada kaže da će spriječiti prelazak kanala i razbiti sadašnji model krijumčarenja ljudi.

I nakon uspješnog svladavanja parlamentarnih prepreka Sunak bi se još mogao suočiti s pravnim osporavanjima zakona.

Dobrotvorne organizacije i skupine za ljudska prava najavile su da će pokušati zaustaviti pojedinačne deportacije, a sindikat koji zastupa osoblje pograničnih službi obećava da će osporiti novi zakon kao nezakonit “u roku od nekoliko dana” nakon što prvi tražitelji azila budu obaviješteni da će biti poslani u Ruandu.

“Hitno trebamo da vlada Ujedinjenog Kraljevstva počne pristojno tretirati izbjeglice i prestane ih pokušavati slati u nesigurnu budućnost u Ruandi”, izjavila je Lucy Gregg, vršiteljica dužnosti voditeljice Advocacy at Freedom from Torture.

Druge europske zemlje, uključujući Austriju i Njemačku, također razmatraju sporazume o procesuiranju tražitelja azila u inozemstvu./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img