MEĐUNARODNI INCIDENT

Britanija poslala dva naoružana broda na otok Jersey, Francuska prijeti odmazdom

Dva broda britanske kraljevske mornarice patroliraju vodama oko Jerseyja, samoupravnog britanskog krunskog posjeda i najvećeg među Kanalskim otocima, dok je oko 80 francuskih brodova prosvjedovalo u glavnoj otočkoj luci zbog ribolovnih prava nakon Brexita, piše BBC.

Ribari u luci St. Helier kažu da su njihova prava nepravedno ograničena licencama koje je otok izdao prošli tjedan te prijete blokadama. Francuska je zaprijetila da će otoku isključiti struju.

Britanske vlasti kažu kako su poslale dva broda mornarice da “nadgledaju situaciju”. Brodovi su naoružani topovima, a rutinski se koriste za zaštitu ribarstva.

Prosvjed francuskih ribarica

Pedesetak francuskih ribarica u četvrtak ujutro okupilo se pred lukom Saint-Helier, glavnim gradom otoka Jersey, prosvjedujući protiv uvjeta nametnutih francuskim ribarima nakon brexita.

Nekih 50 do 60 brodova plovilo je od 7 sati ujutro pred lukom St. Helier, a drugi su još plovili prema tom otoku koji nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, ima vlastitu upravu i zakonodavstvo, ali je krunski posjed britanske krune.

“Jedan teretni brod, Commodore Goodwill, želi isploviti i svi su odlučni spriječiti ga u tome. Ribarice su na samom ulasku u luku”, rekao je ribar Camille Lécureuil za agenciju France presse.

“Ovo je miran prosvjed i da ne smije eskalirati”, kazao re.

U srijedu je predsjednik pokrajinskog odbora za ribarstvo u Normandiji Dimitri Rogoff objasnio da nije cilj blokirati St. Helier već pokazati stajalište ribara.

Novi uvjeti

Vlada Jerseya rekla je da je odobrila nove dozvole za ribarstvo u skladu s brexitom, no uključeni su i neki novi uvjeti što je razljutilo francuske ribare i vladu.

Pariz tvrdi, kako prenosi Reuters, da su ti novi uvjeti nametnuti jednostrano, bez dogovora i da su nepošteni prema francuskim ribarima.

U utorak je francuska ministrica za mora, Annick Girardin ustvrdila da je Francuska spremna “uzvratiti mjerama” ako britanske vlasti nastave ograničavati pristup francuskim ribarima u vodama Jerseya.

Aludirala je na moguće “posljedice na isporuku struje putem kabelske mreže u podmorju” kojom se taj otok opskrbljuje strujom iz Francuske.

Uvjete za ribarstvo London i Bruxelles dogovorili su u sklopu sporazuma o brexitu koji je na snazi e od 1. siječnja.

Prema sporazumu o brexitu u sljedećih pet i pol godina francuski ribari i dalje u britanskim vodama smiju bacati svoje mreže i vrše. Nakon toga će se kvote ulova postupno za 25 posto smanjiti.

Otok Jersey nalazi se samo 23 kilometara od francuske obale i 140 km od britanske obale./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

EURO 2020

Bez golova u sudaru Engleske i Škotske

U drugoj utakmici skupne D Engleska i Škotska su sinoć na Wembleyju odigrali bez golova 0:0. Bila je to borbena utakmica u kojoj su obje...