Hrvatski Medijski Servis

BRITANIJA GA BRANI Trump više ne želi imati posla s britanskim veleposlanikom

Foto: EPA

Vlada britanske premijerke Therese May izrazila je jučer “punu potporu” svom veleposlaniku u Washingtonu, nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio kako s njim više neće “imati nikakvih kontakata”.

“Sir Kim Darroch i dalje ima punu potporu premijerke”, izjavio je službeni glasnogovornik vlade u Londonu nakon što je u javnost dospjela diplomatska prepiska u kojoj britanski veleposlanik oštro kritizira Trumpa.

Američki predsjednik rekao je u ponedjeljak da se “više neću baviti” britanskim veleposlanikom u SAD-u, nakon što je za vikend objavljena informacija u kojoj je britanski diplomat Trumpovu administraciju opisao kao disfunkcionalnu, nespretnu i nesposobnu.

Trump: Ne poznajem veleposlanika, ali on se u SAD-u nikome ne sviđa i nitko o njemu ne misli dobro

“Ne poznajem veleposlanika, ali on se u SAD-u nikome ne sviđa i nitko o njemu ne misli dobro. Više se nećemo baviti njime”, napisao je Trump na Twitteru, a u istoj objavi je kritizirao britansku premijerku na odlasku Theresu May.

“Kakav nered su stvorili ona i njezini predstavnici… Rekao sam joj kako to treba učiniti, ali je ona odlučila ići drugim putem”, rekao je Trump poručivši kako je za Britaniju “dobra vijest da će uskoro imati novoga premijera”.

Glasnogovornik britanske vlade istaknuo je kako je Britanija SAD-u jasno dala do znanja da žali zbog curenja informacija. “Odabrani ulomci ne održavaju bliskost odnosa (između dvije zemlje) i međusobno poštovanje”, navodi se u izjavi glasnogovornika. “Istodobno, također smo istaknuli važnost mogućnosti da veleposlanici bez uvijanja dadu poštene procjene političkog života u zemljama u kojima rade”, dodaje se.

“Velika Britanija ima poseban i trajan odnos s SAD-om, temeljen na našoj dugoj povijesti i predanosti zajedničkim vrijednostima, a to će i dalje biti slučaj”, dodaje britanska vlada.

U dopisima britanskoj vladi, koji datiraju od 2017. godine do danas, veleposlanik Darroch uz ostalo navodi da Trump “zrači nesigurnošću” i savjetuje dužnosnicima u Londonu da se s njime nose jednostavno i učinkovito./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte