BRIŠEVO: Za dva tjedna počinje suđenje za najmasovniji zločin VRS nad Hrvatima u BiH

Suđenje za svirepi ratni zločin nad Hrvatima u Briševu počinje 22. svibnja; 32 godine nakon počinjenja

Suđenje petorici optuženih za zločine u prijedorskom selu Briševo počinjene u lipnju 1992. počet će 22. svibnja, kada će biti saslušan i prvi svjedok.

Veljko Brajić, Slobodan Taranjac, Ranko Kaurin, Branko Dženopoljac i Draško Topić optuženi su za zločin protiv čovječnosti počinjen u okviru širokog i sustavnog napada.

Na statusnoj konferenciji dogovorena su proceduralna pitanja za provođenje dokaza. Predsjedatelj Vijeća Braco Stupar rekao je da je predložen veliki broj svjedoka, njih 143, i oko 300 materijalnih dokaza.

“Primjećujem da će biti više svjedoka na iste okolnosti”, kazao je Stupar.

Tužitelj Izet Odobašić rekao je da će revidirati listu i smanjiti broj svjedoka. Naveo je da je značajan broj svjedoka nastanjen u Hrvatskoj, a da su neki u inozemstvu, te da će nastojati da oni budu saslušani u Sudu BiH.

Tužitelj je dodao da je nakon potvrđivanja optužnice dobio iskaze još pet svjedoka iz Hrvatske, koji ranije nisu saslušani zbog štrajka sudskih službenika u susjednoj zemlji.

Obranama je ostavljen rok od 15 dana da se izjasne o prijedlogu utvrđenih činjenica koji je podnijelo Tužiteljstvo.

Brajić i ostali su optuženi da su krajem lipnja 1992. planirali i sudjelovati u topovskom i pješadijskom napadu na Briševo i okolna mjesta, nastanjena uglavnom stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, u napadu je za samo nekoliko sati ubijena najmanje 61 žrtva, starosti od 16 do 81 godinu. U napadu su tri osobe nestale, a počinjena su i silovanja, dok je više desetina osoba odvedeno u logore.

Brajić je optužen u svojstvu načelnika Štaba Šeste sanske brigade, Taranjac kao predsjednik Kriznog štaba Ljubije i de facto zapovjednik Teritorijalne obrane Ljubija, Kaurin kao vršitelj dužnosti i de facto zapovjednik Trećeg bataljuna, a Dženopoljac kao zapovjednik Devetog bataljuna Šeste sanske brigade. Prema optužnici, Topić je bio pripadnik neidentificirane naoružane formacije./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img