BREGU NA BLEDSKOM FORUMU: EU je bez zapadnog Balkana nedovršen posao

Europska unija će uvijek biti nedovršen posao bez zapadnog Balkana. Stagnacija i daljnje odlaganje odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom predstavlja rizik. Neotvaranje bi donijelo nestabilnost, imigracije, nekonstruktivan utjecaj drugih geopolitičkih aktera. Svaki pozitivan trenutak lako se može izgubiti ako se u perspektivi članstva nastavi odlagati rješavanje nastalih problema. A nitko si ne može priuštiti luksuz da i dalje gubi vrijeme – ljudi odlaze iz regije, kazala je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu tijekom panela o zapadnom Balkanu na 14. bledskom strateškom forumu.

Ona je upozorila da je trećina stanovništva u proteklih pet godina već otišla sa zapadnog Balkana.

– To su stvarni problemi regije. Na nama je da to promijenimo i transformiramo naša društva. EU treba prepoznati ovaj znak za uzbunu kao priliku, jer održavanje narativa o perspektivi članstva nije jednostavan zadatak – kazala je Bregu.

Ona je podsjetila da su se, kako bi ubrzale suradnju, vlade u regiji obavezale da će provesti u djelo regionalni ekonomski prostor (REA).

– Nadala sam se da ćemo biti uspješniji. Uspjeli smo u oblasti digitalizacije, s Regionalnim sporazumom o roamingu, što je znak da stvari mogu ići naprijed kad postoji politička volja. S druge strane, kad govorimo o mobilnosti i sporazumu o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija između ekonomija u regiji – čak i da je odobren, koji bi bio njegov smisao ako Kosovari ne mogu putovati u Bosnu i Hercegovinu bez vize, a tijekom prošle godine je broj odbijenih zahtjeva za vizu premašio broj izdatih viza. Dakle, možda REA predstavlja lijep, ali ograničen okvir, i potrebno ga je osnažiti političkim elementom. Regionalna suradnja nije tehnički, nego politički proces, koji se zasniva na političkoj volji vlada, ali i građana koji podržavaju proces regionalne suradnje i to više nego vlade – kazala je Bregu.

Prema njenim riječima, čak 74 posto stanovnika regije, prema podacima Balkanskog barometra, izjavilo je da vjeruje u regionalnu suradnju, a 56 posto dalo je podršku članstvu u Europskoj uniji./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

TOMISLAVGRAD

Samkrament Prve svete pričesti podijeljen u Župi sv. Mihovila

Ispred duvanjske Spomen bazilike u gradskoj Župi svetog Mihovila u Tomislavgradu, sinoć je bilo svečano i posebno lijepo. Podijeljen je sakrament Prve svete pričestiSakrament...