Sve vijesti

REVOLUCIONARAN KORAK

Brazilski znanstvenici napravili cjepivo protiv ovisnosti o kokainu: Čeka se odobrenje

Brazilski znanstvenici predstavili su novi lijek protiv ovisnosti o kokainu i cracku, u obliku cjepiva poznatog pod nazivom “Calixcoca”. Riječ je o eksperimentalnom cjepivu koje pokazuje obećavajuće rezultate u studijama na životinjama, stimulira imunološki sustav da blokira učinke kokaina i cracka na mozak te potencijalno prekida ciklus ovisnosti. Ovisnici koji bi primili ovu drogu više ne bi osjećali euforične učinke droge.

Glavna nagrada od 500.000 eura

Psihijatar Frederico Garcia, koji je vodio tim na brazilskom Sveučilištu Minas Gerais odgovoran za cjepivo, rekao je da će to biti prvi put da se cjepivo koristi za liječenje ovisnosti o kokainu, ako ga odobre regulatorna tijela. Projekt je nedavno osigurao glavnu nagradu od 500.000 eura na Euro Health Innovation Awards za latinoameričku medicinu, koju sponzorira farmaceutska tvrtka Eurofarma.

Calixcoca djeluje tako da kod pacijenata stvara antitijela koja se vežu na molekule kokaina u krvotoku, čineći ih prevelikima da uđu u centar za nagrađivanje u mozgu, gdje kokain inače proizvodi zadovoljstvo podizanjem razine dopamina. Za razliku od prijašnjih pokušaja u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje klinička ispitivanja nisu pokazala značajnije rezultate, “Calixcoca” je u ispitivanju na životinjama pokazala učinkovitost i pokazala minimalne nuspojave. Istraživači su čak otkrili da može zaštititi fetuse štakora od učinaka kokaina, što ukazuje na njegovu potencijalnu upotrebu u zaštiti nerođene djece trudnih ovisnica.

Međutim, to nije univerzalni lijek za ovisnost

Cjepivo je trenutno u završnoj fazi testiranja, koja će uključivati ​​testiranje na ljudima.

Iako “Calixcoca” predstavlja značajan napredak u liječenju ovisnosti o teškim drogama, još uvijek nije univerzalan lijek za sve. Njegova točna ciljna skupina utvrdit će se kliničkim ispitivanjima, a namijenjen je ovisnicima koji se liječe od ovisnosti i koji nastoje održati apstinenciju. Trenutno ne postoji registrirano liječenje ovisnosti o kokainu i cracku. Brazilsko cjepivo nudi dodatni alat za pomoć pacijentima u kritičnim fazama oporavka, poput prolaska kroz rehabilitaciju, piše Zimo.hr.

Čini se da mijenja ključni dio našeg tijela

Za razliku od mnogih cjepiva, “Calixcoca” se sintetizira korištenjem laboratorijski dizajniranih kemijskih spojeva, smanjujući troškove proizvodnje i eliminirajući potrebu za skladištenjem u hladnjačama. Važno je napomenuti da, iako cjepivo donosi nadu, ono neće biti jedno rješenje za sve. Njegova učinkovitost ovisit će o rezultatima kliničkih ispitivanja i pojedincima kojima treba pomoći.

Suočeni sa zastrašujućom statistikom koja otkriva da svaki četvrti redoviti konzument kokaina postane ovisan, a da se tek svaki četvrti ovisnik uspješno oporavi od ovisnosti nakon pet godina liječenja, iščekivanja oko “Calixcoce” su velika. Više od 3000 pojedinaca već se dobrovoljno prijavilo za sudjelovanje u nadolazećim kliničkim ispitivanjima, što odražava velike nade u revolucionarno cjepivo./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RUSIJA

U dijelovima Sibira izmjereno minus 50 stupnjeva Celzijusa, Moskva pod snijegom

Temperature u dijelovima Sibira pale su na minus 50 stupnjeva Celzijusa, dok su mećave prekrile Moskvu u rekordnim snježnim padalinama i poremetile letove zbog...