BRADARA ZA HMS: Tufekčić mi je rekao da zanemarim zahtjev Kluba Bošnjaka

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara izjavila je za Hrvatski Medijski Servis kako će do petka, 21. ovog mjeseca sazvati sjednicu Doma, na zahtjev Kluba Bošnjaka koji je to od nje pismeno zatražio 10-og ovog mjeseca kako bi se na toj sjednici razmatrao neustavni Zakon o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH.

Podsjetimo, riječ je o Zakonu, kojeg su zastupnici bošnjačkih stranaka usvojili u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, mimo volje hrvatskih zastupnika, a zatim su ga pokušali nametnuti i u Domu naroda Parlamenta FBiH. U taj zakonski prijedlog bošnjačke su stranke ugradile, od Ustavnog suda BiH poništenu odredbu Izbornog zakona BiH da se iz svake županije bira po najmanje jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda i ostalih, koja je omogućavala bošnjačkim stranakama da uz popunu svog Kluba u federalnom Domu naroda izaberu i jednu trećinu izaslanika u Klub Hrvata, dvije trećine srpskog kluba i cijeli Klub ostalih, te mimo volje hrvatskih birača izaberu čelnike Federacije i Federalnu izvršnu vlast, što se dogodilo u dva mandatna razdoblja.

No, kada je sukladno Ustavu FBiH i Poslovniku u radu, predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara taj zakono stavila na listu zakona od vitalnog nacionalnog interesa, a s tim se složio i dopredsjedatelj Doma Drago Puzigaća, što onda podrazumjeva da je za njegovo usvajanje potrebna ne samo većina glasova svih izaslnika Doma naroda, već i većina u svakom od Klubova, izaslanici bošnjačkih stranaka su napustili sjednicu i prije njezinog početka. Zatražili su smjenu Puzigaće, no i taj zahtev Bradara i Puzigaća su proglasili pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa, pa su izaslanici bošnjačkih stranaka ponovo otišli iz dvorane, znajući kako u Klubu Hrvata nemaju većinu i da neće moći smjeniti Puztigaću.

– Kada sam 10-og ovog mjeseca ponovo dobila zahtjev za sazivanje sjednice Doma naroda od Kluba Bošnjaka, kontaktirala sam predsjednika Kluba gosp. Tufekčića i on mi je rekao da zanemarim taj zahtjev, što me začudilo. Ukoliko do petka od gosp. Tufekčića ne dobijem pismeno da oni odustaju od tog zahtjeva ja ću, sukladno svojim ustavnim ovlaštenjima, sazvati sjednicu Doma naroda, kazala je Bradara za Hrvatski Medijski Servis.

Pojasnila je kako će se o Zakonu o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu BiH, odlučivati sukladno Ustavu u poslovniku.

– Kako sam ja taj zakon, sukladno Ustavu i Poslovniku stavila na listu zakona od vitalnog nacionalnog interesa, a s tim se suglasio i gosp. Puzigaća, to znači kako će za usvajanje tog zakona biti potrebna većina glasova izaslanika u svakom od klubova Doma naroda, pojasnila je Bradara.

Upitana kako komentira to što je dopredsjednik SDA i izaslanik u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta BiH Safet Softić ovih dana izjavio kako se Izborni zakon BiH nakon izbora treba izmjeniti u Parlamentu BiH, dok izaslanici njegove stranke traže usvajanje spornog “Zakona o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH”, u Federalnom domu naroda, Bradara je kazala kako to samo pokazuje stanje u Stranci demokratske akcije.

-Naravno da Izborni zakon BiH treba izmeniti u Parlamentu BiH, na način kako je to definirano presudom Ustavnog suda BiH, a to znači da se omogući izbor legitimnih predstavnika svakog od konstitutivnih naroda u Federalni dom naroda, odakle se konstitura bošnjački i hrvatski klub Doma naroda Parlamenta BiH.

Bradara podsjeća da Federalnom domu naroda mandat ističe u siječnju iduće godine. Upitana što će se dogoditi ukoliko se do tada ne izmjeni Izborni zakon, Bradara je kazala kako o tome trebaju razmišljati oni koji već više od godinu i pol opstruiraju izmene Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

– Ja vjerujem kako će se iznaći neko riješenje da se provede presuda Ustavnog suda BiH, ali sigurno ne na način kako to priželjkuju bošnjačke stranke.

Komentirajući rad Doma naroda Parlamenta FBiH u proteklom četverogodišenjem mandatu Baradara je kazala kako je ponosna što je uspijela vratiti dignitet Domu. -Spomenut ću samo kako ni jedan zakon iz podjeljene nadležnosti Federacije i županija se nije razmatrao u Domu naroda, dok se o njemu nisu izjasnile županijske skupštine, kazala je Bradara.

Naglasila je kako je njezin i stav HDZ BiH da se i sada, iako je u tijeku predizborna kampanja, razmatraju ključni zakoni kako što je onaj o braniteljima ili  zakoni koji se tiču investicija, kao što je zakon o izgradnji bloka 7 TE Tuzla.

– Čudno je što SDA ne traži da se raspravlja o Zakonu o braniteljima, te TE bloku 7. Kad je riječ o braniteljskom zakonu očito je da SDA “kupuje vrijeme” i zavlači branitelje jer ne želi usvajanje tog zakona.

Komentirajući tvrdnje čelnika SDA Bakira Izetbegovića i drugih dužnosnika te stranke da je ta stranka nositelj i provoditelj reformskih procesa, Bradara kaže kako je više od 70 posto akata koje je usvojio Dom naroda Parlamenta FBiH, inicirano od strane ministara iz HDZ-a, dok su SDA-ovi ministri predložili tek 8 posto usvojenih akata./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img