BOŽINOVIĆ: SOA traži objašnjenje iz BiH o Mektićevim tvrdnjama

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović kazao je da Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) od kolega iz BiH traži objašnjenje u vezi optužbi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da SOA vrbuje selefije kako bi potvrdila optužbe predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o tisućama radikalnih islamista u BiH.

“Ministar Mektić je privatno posjetio Zagrebu zbog zdravstvenih razloga te pritom nije iznio prijedlog za sastanak. SOA će zatražiti objašnjenje zbog ranije izrečenog Mektićevog stava i na tome se radi”, kazao je Božinović nakon potpisivanja Sporazuma o preuzimanju prava i obveza Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) s predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom.

Ministar sigurnosti BiH ustvrdio je prošle srijede kako su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice o tisućama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije, piše Hina.

Mektić je kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

“Unazad nekoliko godina smo dokumentirali, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj osoba koje su pokušale iskombinirati jednu obavještajnu operaciju vezano za naoružavanje selefija ovdje”, izjavio je Mektić kako ga navodi sarajevski portal Faktor.

Mektić je ovu izjavu dao nakon što je drugi portal Žurnal ranije tijekom dana objavio zamršenu priču u kojoj opisuje kako su hrvatski obavještajci pod prijetnjama navodili neke državljane BiH da u mesdžide donose oružje što bi potom bilo prijavljeno policiji a takve priče bi poslužile kao potpora tvrdnjama o opasnostima od radikalnih islamista./HMS/

Najnovije

SARAJEVO

KONAKOVIĆ – SZIJJARTO: Mađarska želi ubrzanje europskog puta BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjártom, s kojim...