MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA RH

BOŽINOVIĆ: Državljani Hrvatske putovat će u SAD po privilegiranom programu, to ima samo par zemalja

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović komentirao je mogućnost bezviznog putovanja u SAD za većinu hrvatskih državljana. Za turistička i poslovna putovanja, ta mogućnost počinje danas.

“Potpisali smo cijeli niz sporazuma, uskladili naše sigurnosne protokole i povezali sigurnosne sustave, prije sve ga one vezane za putovanja putnika, u svega godinu dana smo se povezali s bazama putnika svim aviokompanija koje putuju u hrvatsku, s FBI-om, DEA-om, naše se informacija izmjenjuju svakodnevno”, izjavio je ministar Božinović, prenosi N1.

Naši građani mogu od danas putovati u SAD bez vize. To smo obećali na početku mandata i ispunili. Zahvalan sam svim institucijama koje su sudjelovale, posebna zahvala ide Veleposlanstvu SAD u Hrvatskoj”, kaže Božinović. Dodaje da su zbog pandemije morali biti vrlo inventivni pa su i međudržavni sporazumi potpisivani online.

No, Božinović dodaje da će hrvatski građni u SAD moći ulaziti po privilegiranom programu.

“Nismo se zaustavili na ovome, u bliskom smo kontaktu s Ministarstvom domovinske sigurnosti i mogu reći da će Hrvatska biti jedna od rijetkih država koja će ući u program Global Entry, a to znači da će naši državljani moći prolaziti kroz granične prijelaze u SAD na privilegiran način, bez kontrole. To je način koji SAD daje samo državama u čije institucije imaju veliko povjerenje. Uz Njemačku, Švicarsku i Veliku Britaniju, Hrvatska će biti 4. europska zemlja koja će ući u Global Entry”, rekao je ministar.

Podsjetimo, hrvatski državljani od danas mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, priopćilo je danas američko veleposlanstvo u Zagrebu.

“Izuzetno smo zadovoljni što hrvatski građani sada imaju mogućnost putovati u Sjedinjene Države bez vize”, rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Mark Fleming u priopćenju dostavljenom medijima.

Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza (VWP), sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

“Bio je to dug proces no vrijedio je truda i čestitamo hrvatskoj vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve za ulazak u Program izuzeća od viza”, navodi Fleming koji se raduje što će to “produbiti veze između američkog i hrvatskog naroda”./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img