SKUPŠTINA HNŽ

Bošnjaci povukli pitanje vitalnog interesa, Hrvati napustili sjednicu

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prekinuta je u četvrtak jer je Klub hrvatskih zastupnika napustio sjednicu nakon što je Klub Bošnjaka povukao pitanje nacionalnog vitalnog interesa tijekom rasprave Zakona o izvršenju proračuna.

Po riječima zamjenika predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislava Martinovića, ovaj zakon je usko povezan s rebalansom proračuna HNŽ-a za 2020, koji su zastupnici trebali danas razmatrati.

– Vrlo je čudno da jedan tehnički propis koji ima samo dva člana, a tiče provedbe i rebalansa proračuna i provedbe ‘korona zakona’, donesenog prošlog tjedna, raspravlja po pitanju vitalnog nacionalnog interesa. Smatrali smo takav pristup ucjenjivačkim jer takvo pitanje ne zahtjeva jedna takav status – ocijenio je Martinović.

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago je pojasnio kako su na početku sjednice zastupnici usvojili prijedlog dnevnog reda u kojem su uz ostalo bile i izmjene i dopune Zakona o proračunu.

S obzirom da Vlada nije bila pripremila izmjene i dopune Zakona o izvršenju proračuna, ona je taj prijedlog zakona utvrdila na pauzi Skupštine.

– Međutim imajući u vidu negativna ranija iskustava u donošenju Zakona o izvršenju proračuna za ovu godinu u prosincu prošle godine, Klub Bošnjaka je jednoglasno donio odluku da se o izmjenam i dpunama Zakona o izvršenju proračuna izjašnjava po principu vitalnog nacionalnog interesa- kazao je Špago.

Također je dodao kako se na sjednici Vlade HNŽ-a ponovno pokušalo dodati osam amandmana na dva člana zakona koji se, kako je rekao, ne odnose na ta dva člana zakona nego na neke sasvim druge zakone.

-Možda je i ovo i doprinos Skupštine HNŽ-a da predsjednik F BiH napokon uputi prijedlog sudija za popunu Ustavnog suda F BiH kako bi se i ovakve stvari mogle riješiti jer Ustavni sud u kratkom roku može utvrditi jeli ovo vitalni nacionalni interes- poručio je Špago.. Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

POTPREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE

Europska pravobraniteljica traži odgovor je li Šuica radila pritisak na TV kuću

Europska pučka pravobraniteljica zatražila je od Europske komisije (EK) pojašnjenje u vezi s pritužbama anonimne osobe iz Hrvatske, nezadovoljne odgovorom EK-a o intervenciji potpredsjednice...