Hrvatski Medijski Servis

Tko će biti srpski član Predsjedništva BiH- odlučit će Bošnjaci!?

Lideri SDS-a i SNSD-a Mladen Bosić i Milorad Dodik

Iako još nije poznato tko će biti kandidati za srpskog člana Predsjedništva BiH, već sada može se pretpostaviti kako će utrka između kandidata koalicije okupljenje oko Dodikova SNSD-a s jedne i SDS-a s druge strane biti neizvijesna, piše Hrvatski Medijski Servis.

SNSD je ponudio lideru DNS-a Marku Paviću, gradonačelniku Prijedora da bude kandidat koalicije za Predsjedništvo BiH, no kako Pavić ne želi tu funkciju, sve češće se kao kandidat SNSD-a spominje aktualna premijerka republike Srpske Željka Cvijanović. Kako se Nebojša Radmanović, nakon dva mandata u Sarajevu, ne miože po Ustavu ponovo kandidirati za stolicu u kolektivnom šefu države, a Igor Radojčić ne ispunjava uvijete biti kandidatom “iz reda srpskog naroda”, jer je po nacionalnosti Crnogforac, Cvijanović je, zapravo, trenutno najjači Dodikov igrač, ili igračica kojumože poslat u utakmicu protiv kandidata oporbenog Saveza za promijene.

No, i u oporbi u RS-u još ne znaju tko će “ukrstit koplja s kandidatom ili kandidatkinjom SNSD-a. Lider PDP-a Mladen Ivanić uvjetuje ostanak u koaliciji time da “Savez za promijene” kandidira njega, dok SDS tvrdi kako sva istraživanja javnog mjenja pokazuju da šef SDS-a Mladen Bosić ima veće izglede pobijediti u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Cvijanović ili Pavić, Ivanić ili Bosić svejedno, između kandidata vladajuće koalicije i oporbe, sigurno je, vodit će se mrtva trka, pokazuju istraživanja javnog mjenja. U takvim oklonostima pobjednika bi mogli odrediti bošnjački birači u Republici Srpskoj, kojih je u ukupnom biračkom tijelu blizu 15 posto.

S obzirom na rastući animozitet koji Dodik i njegov SNSD izazivaju kod Bošnjaka, posebno nakon Dodikove izjave kako će glavna zadaća srpskog člana Predsjedništva BiH, ako pobjedi kandidat ili kandidatkinja  njegove koalicije biti ” borba za neovisnost Republike Srpske”, nema sumnje kako će znatan broj Bošnjaka u RS glasovati za “manje zlo” kandidata SDS-a.

Uostalom i na prošlim izborima za Predsjedništvo BiH kandidat  PDP-a Mladen Ivanić,  iza kojeg je tada stajala samo njegova stranka s nevelikom podrškom birača, umalo nije pobijedio kandidata tada neprikosnovenog i višestruko moćnijeg SNSD-a Nebojšu Radmanovića  zahvaljujući podrci bošnjačkih birača u RS./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte