ZAMJENIK PREDSJEDATELJA ZASTUPNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBiH

BOŠKOVIĆ: Uvjeren sam da će Vukoja biti izabran za suca Ustavnog suda BiH, u škare SDA i DF-a ‘uletio’ dio pozicije

Mladen Bošković, zamjenik predsjedatelja zastupničkog doma Parlamenta FBiH, član Radne skupine za izbor sudaca Ustavnog suda BiH te predsjedatelj Povjerenstva za izbor i imenovanja spomenutog doma prvi je puta u Dnevniku RTV Herceg Bosne javno govorio o sagi oko izbora suca Ustavnog suda BiH koja još uvijek nije okončana. Kaže da posljednja četiri mjeseca traju politikantstva i problemi koje generiraju SDA i DF, ali i da je uvjeren u izbor prvorangiranog kandidata Marina Vukoje, piše Hrvatski Medijski Servis.

Bošković je pojasnio da se iz Federacije BiH biraju ukupno četiri suca Ustavnog suda BiH (sada se bira nasljednik Mate Tadića u Ustavnom sudu BiH) i da se svih deset kandidata, koji su pristupili intervjuu koji je provodila Radna skupina za provedbu izbora suca Ustavnog suda BiH Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, izjasnilo kao Hrvati.

-Onda vam to jasno govori da se trebao birati Hrvat ili Hrvatica i daj e to nepisano pravilo trebalo sprovesti u život, kazao je Bošković.

Bošković, koji je bio član spomenute Radne skupine, istaknuo je da su nju činila tri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH te dva predstavnika koja je predložila Udruga sudaca Federacije BiH.

„Kada se završio intervju svatko je bodovao svakoga. Nakon što smo sve zbrojili na prvom mjestu, odnosno prvorangirani, je bio Marin Vukoja. Tada počinju svi problemi i politikantstva zbog toga što ‘kao’ gospodin Marin Vukoja nema iskustvo u pravosuđu ili je vezan uz neku stranku što u natječaju apsolutno nigdje nije spomenuto niti je sporno, istaknuo je Vukoja.

Predsjedatelj Povjerenstva za izbor i imenovanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH smatra da činjenica što je upravo Vukoja prvorangirani kandidat ne odgovara skupinama bliskim SDA i DF-u.

“U te škare ‘uletio’ je i jedan dio pozicije. Stoga je ovoliki zastoj oko ‘spuštanja’ u Zastupnički dom prvorangiranog Vukoje. Stav HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko HNS-a je da se Zastupnički dom treba izjasniti o prvorangiranom kandidatu, rekao je Bošković.

Gost Dnevnika RTV HB kazao je da će se rješenje za izlaz iz ove situacije morati naći te da je neizborom suca Ustavnog suda BiH najviše napadnuta Bosna i Hercegovina.

-U konačnici, siguran sam da će prvorangirani kandidat biti izabran za suca Ustavnog suda BiH, kazao je Bošković./R. I./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img